Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

În 26 martie, de Purple Day, ne amintim de epilepsia psihomotorie a actorului Kevin Conroy

de Florentina Ionescu - mar. 18 2024
În 26 martie, de Purple Day, ne amintim de epilepsia psihomotorie a actorului Kevin Conroy

Purple Day este un eveniment la nivel global creat cu intenția de a crește gradul de conștientizare cu privire la epilepsie și de a risipi miturile și temerile comune referitoare la această boală.

În fiecare an, la 26 martie, oamenii din întreaga lume sunt invitați să poarte culoarea mov (purple) și să organizeze evenimente în ideea de a crește gradul de conștientizare asupra epilepsiei. 

Canada este singura țară din lume care recunoaște în mod oficial ziua de 26 martie ca fiind Purple Day, prin intermediul unei legi numite Purple Day Act care a fost implementată în 28 iunie 2012, potrivit site-ului www.purpleday.org

Vocea inconfundabilă a lui Batman, în desene animate 

Astăzi ne amintim de regretatul actor Kevin Conroy, cel care i-a dat voce personajului Batman în aproape fiecare versiune animată a acestui supererou. Actorul a povestit în numeroase interviuri că nu a avut o viață tocmai ușoară, el suferind de o formă de epilepsie numită epilepsie psihomotorie. 

Actorul a vorbit despre tatăl său alcoolic, despre divorțul părinților săi și despre un frate al său care suferea de schizofrenie. Mai mult, în unele interviuri, actorul care dă voce mult îndrăgitului Batman a povestit cum, la un moment dat, mama sa l-a obligat să-și viziteze tatăl în spital (după ce acesta a fost găsit sângerând în pădure din cauza unor răni pe care și le provocase singur cu cuțitul). Gestul mamei ar fi fost din cauza faptului că nici ea nu dorea să aibă prea mult de-a face cu tatăl micului Kevin.

„Alergam șase mile în fiecare zi. Făceam orice puteam pentru a scăpa de anxietate, deoarece am crescut având în interiorul meu o cantitate incredibil de mare de anxietate. (...) Beam prea mult alcool, mă drogam, fumam un pachet de țigări pe zi și aveam crize. Aveam ceva ce se numește epilepsie psihomotorie (...), o anxietate pe termen lung care vine din faptul că am crescut într-o situație de o asemenea tensiune și la o cotă alarmantă de anxietate, încât sistemul nervos are această valvă pe care o dezvoltă și care dă aceste crize [epileptice]”, povestea regretatul actor Kevin Conroy în cadrul podcastului „Inside of You”, scrie movieweb.com.  

Copilăria lui Kevin Conroy a fost, în mod evident, extrem de traumatizantă, așa că atunci când a abordat personajul lui Batman, care a fost martor la moartea părinților săi pe când era copil și care și-a petrecut întreaga viață încercând să facă pace cu această traumă, toate aceste detalii par să se fi aliniat cu personalitatea lui Kevin Conroy. 

Actorul s-a stins din viață la 10 noiembrie 2022, la Spitalul Mount Sinai din New York, Statele Unite. 

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Kevin_Conroy

Ce este această formă de epilepsie? 

Potrivit aspe.ro (site-ul Asociației Pacienților cu Epilepsie din România), crizele parțiale complexe sunt ceea ce se numește „epilepsie psihomotorie”. În timpul unei astfel de crize, persoana își pierde conștiența, pâtandu-se afla într-o stare pe care unii experți o consideră similară unei stări de transă sau de vis. Persoana nu poate interacționa normal cu cei din jur, nu își poate controla mișcările, vorbirea sau acțiunile, nu știe ce face, iar după terminarea crizei epileptice nu își amintește ce s-a întâmplat. 


Notă autor:

Sursa foto-simbol: imagine generată cu AI, 18 martie 2024, 4:45 PM.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe