Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Abordare nouă în administrarea medicamentelor

de Florentina Ionescu - oct. 6 2023
Abordare nouă în administrarea medicamentelor

Cercetătorii de la Eidgenössische Technische Hochschule (ETH), o universitate tehnico-știinţifică din Zürich, au dezvoltat o ventuză specială.

Această ventuză permite substanţelor medicamentoase să fie absorbite prin intermediul mucoasei bucale de la nivelul obrajilor. O cercetare pe tema miniventuzei („suction cup”) a fost publicată recent în jurnalul Science Translational Medicine*.

Multe dintre medicamentele folosite în prezent sunt molecule mari, așa cum sunt peptidele, care se absorb cu dificultate la nivel gastrointestinal. De aceea, oamenii de știinţă au vrut să găsească o alternativă pentru administrarea lor clasică, per os sau injectabil.

Ventuza creată este capabilă să administreze medicamentele comprimând moleculele mari. Acestea pătrund în fluxul sanguin prin intermediul mucoasei din interiorul obrazului pacientului. 

„Este în totalitate o metodă nouă de administrare a medicaţiei, care ar putea scuti milioane de pacienţi de frica și durerea asociate cu administrarea injectabilă”, a declarat Nevena Paunović, unul dintre cercetătorii care au condus echipa de la ETH Zürich. 

Ventuza are aproape 10 mm în diametru și 6 mm în înălţime.


Notă autor:

*https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abq1887
https://medicalxpress.com/news/2023-09-suction-cup-medications-bloodstream.html

Credit foto: Transire Bio

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe