Newsflash
Internaționale Știri

Acord OMS de prevenire a pandemiilor: negocierile, la final

de L. Budin - mai 10 2024
Acord OMS de prevenire a pandemiilor: negocierile, la final

Negocierile maraton de la Geneva, pentru a încerca să se ajungă la un consens în legătură cu rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în prevenirea şi lupta împotriva pandemiilor, au intrat pe ultima sută de metri.

Un acord rămâne însă incert, notează AFP și Agerpres. Data de 10 mai e ultima zi dedicată discuțiilor, conform calendarului negocierilor, după doi ani de dezbateri acerbe.

Amintirea milioanelor de morţi şi a pagubelor economice imense cauzate de pandemia de COVID-19 se estompează, iar divergenţele profunde au reapărut, cu privire la ceea ce înseamnă prevenirea şi combaterea pandemiilor, notează AFP. 

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, este totuşi optimist cu privire la încheierea unui acord care ar urma să fie adoptat oficial în cadrul reuniunii anuale a ţărilor membre OMS, care are loc între 27 mai şi 1 iunie la Geneva.

Proiectul propunea acordarea accesului OMS, în timp real, la 20% din producția de produse de sănătate legate de o pandemie, cum ar fi vaccinurile. Însă unele ţări - în special cele producătoare - consideră acest prag prea ridicat.

Pentru Pedro Villardi, coordonatorul echităţii în sănătate pentru Public Services International (PSI), personalul medical care intră în contact cu pacienţii trebuie să fie protejat corespunzător în textul acordului. În caz contrar, „vieţile lucrătorilor pe care îi reprezentăm în cadrul PSI vor fi din nou în joc” cu ocazia următoarei pandemii, la fel ca pe vremea COVID-19. 

Alte dispute majore se referă la accesul la agenţi patogeni în scopuri de cercetare şi, în general, la mijloacele de producere a testelor, tratamentelor şi vaccinurilor, pe lângă distribuirea echitabilă a acestora, subliniază AFP.


Notă autor:

Sursă foto: Wikimedia Commons

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe