Newsflash
ACTUALITATE Știri

ADN-ul HPV 6/11 este prezent în jumătate dintre papiloamele virale examinate

de Magdalena Tănăsescu - apr. 18 2024
ADN-ul HPV 6/11 este prezent în jumătate dintre papiloamele virale examinate

Un studiu a dovedit prezența ADN-ului HPV (Papiloma virus) 6/11 în 48,6% dintre papiloamele virale examinate prin tehnica PCR-RFLP. Persoanele la risc sunt cele supraponderale, femeile însărcinate, dar și cele cu diabet zaharat.

De asemenea, pot fi afectate mai ușor și persoanele cu sindrom metabolic (tensiune arterială crescută, niveluri crescute peste pragul superior al zahărului din sânge, grăsime suplimentară în jurul taliei sau niveluri nesănătoase de colesterol seric). Nu în ultimul rând, pot fi vizate persoanele ce prezintă rude de gradul I cu aceste leziuni, precum și zonele de tegument fragil.

 

„Un papilom se poate irita dacă este în fricțiune frecventă cu bijuterii, îmbrăcăminte sau centura de siguranță. Bărbieritul poate fi și el o cauză, mai ales dacă papilomul este tăiat în timpul procedurii. Iritația se traduce prin durere; motiv frecvent de prezentare la medic”, se arată într-o prezentare realizată de mr. medic dr. Mihaela Georgescu, medic specialist dermatovenerologie, și de dr. Mariam Khalil, medic rezident dermatovenerologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC)

 

Există mai multe tipuri de tratament în cazul papiloamelor, însă toate necesită îndepărtarea acestora. Utilizarea electrocauterului în cabinetul medical reprezintă procedura cel mai frecvent utilizată. Alte metode de îndepărtare includ cauterizarea și criochirurgia. De asemenea, pot fi îndepărtate utilizând nanosecundele Q-switched Nd: Yag sau laserul CO2. 

 

Îndepărtarea papiloamelor constituie în general o procedură clinică cu risc scăzut. 

 

„În cazuri rare, pacientul poate prezenta sângerări abundente sau poate dezvolta o infecție locală după intervenția chirurgicală, dacă nu sunt respectate măsurile de igienă post-procedurale”, au precizat medicii citați. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe