Newsflash
Interviuri

Adolescentele însărcinate, o problemă nerezolvată a României

de Magdalena Tănăsescu - mai 3 2024
Adolescentele însărcinate, o problemă nerezolvată a României

Sarcinile la vârste foarte mici, cancerele de sân și cele de col uterin reprezintă cele trei mari probleme de sănătate cu care se confruntă populaţia feminină a ţării noastre.

Sarcinile la vârste foarte mici, cancerele de sân și cele de col uterin reprezintă cele trei mari probleme de sănătate cu care se confruntă populaţia feminină a ţării noastre, consideră dr. Iuliana Balteș, medic specialist în Medicină generală. Aceasta subliniază, totodată, importanţa pe care o au cabinetele de planning familial în reducerea numărului de sarcini nedorite, precum și în scăderea incidenţei infecţiilor cu transmitere sexuală.

Carte de vizită:

  • Competenţă în planificare familială și în ultrasonografie generală
  • Director adjunct al Complexului Multifuncţional Caraiman

Ce ar trebui să știe o adolescentă pentru a putea avea o viaţă intimă sănătoasă în viitor?

Cred că e important să știe cum să ia o decizie cât mai corectă în ceea ce privește relaţiile, începerea vieţii sexuale, cum poate spune nu, ce reprezintă un anturaj sau prieteniile. De asemenea, să cunoască de unde poate afla informaţii corecte despre cum funcţionează organismul ei, despre ce înseamnă o sarcină dorită sau nedorită la această vârstă, ce este o infecţie cu transmitere sexuală și cum poate fi prevenită.

Ce pericole (la nivel de boli și afecţiuni) consideraţi că pândesc cel mai mult în prezent populaţia feminină din România? 

Când vine vorba despre sănătatea femeii, cred că încă stăm pe un loc nedorit în Europa în ceea ce privește incidenţa mare de sarcini la adolescente, dar și numărul mare de cancere de sân și de col uterin.

Aspecte de luat în considerare

Ce investigaţii din sfera genitală ar trebui să facă anual femeile pentru a-și verifica starea de sănătate?

În acest scop nu sunt necesare extrem de multe investigaţii sofisticate, ci doar un test Babeș-Papanicolau, o ecografie mamară și un examen ginecologic. Periodicitatea acestor examinări și investigaţii este determinată de strategia pe care o adoptă fiecare program de screening. Problema constă în accesul redus al femeilor la servicii medicale, cu preponderenţă al celor din mediul rural, precum și în lipsa de informaţii corecte despre propria stare de sănătate. Deficitul de personal medical calificat, dar și lipsa infrastructurii pentru realizarea acestor programe de screening sunt alte aspecte de luat în considerare.

Ce informaţii medicale ar trebui să le transmisă medicii femeilor venite la consultaţie?

Poate ar fi bine ca la fiecare tip de serviciu medical accesat de o femeie, medicul de specialitate să abordeze, pe scurt și într-o manieră facilă, câteva informaţii utile legate de sănătatea femeii. Să explice de ce este necesar controlul anual, ce înseamnă un test Babeș-Papanicolau, unde ar putea face o ecografie sau mamografie, cum s-ar putea spaţia intervalul între nașteri, ce înseamnă alăptarea corectă etc.

Împreună pentru o ameliorare a situaţiei

Ce ar implica o abordare în această manieră? 

Aceste demersuri înseamnă într-adevăr consum de timp suplimentar pentru personalul medical, eforturi în plus, necesitatea de a fi permanent la curent cu alt tip de informaţii care nu ţin de specialitatea respectivă etc. Dacă fiecare consideră că nu el, ci alt coleg ar trebui să se ocupe de această problemă a sănătăţii femeii, probabil nu vom vedea curând rezultate pozitive. Mă refer la scăderea incidenţei cancerului de sân și de col uterin, la reducerea incidenţei infecţiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA, la scăderea numărului de sarcini la adolescente, reducerea ratei de abandon al copiilor.

Câte femei beneficiază, în medie, pe lună și pe an, de serviciile Centrului Multifuncţional Caraiman?

Dacă luăm în considerare numărul total de consultaţii oferite în 2023, adică 78.287, și ţinând cont că populaţia feminină reprezintă mai mult de jumătate din total, precum și faptul că, de obicei, un pacient accesează simultan între unul și trei servicii concomitent, putem estima că serviciile noastre au fost accesate de aproximativ 15.000 de femei.

Pentru ce tip de afecţiuni se adresează doamnele și domnișoarele în special? 

Sigur că unul din serviciile foarte solicitate este cel de ginecologie, urmat de cele de imagistică (mamografii), recuperare medicală, oftalmologie, dermatologie. Însă este destul de dificil să fac o ierarhie a serviciilor accesate de doamne. Oricum, pe primele locuri se află serviciile legate de sănătatea reproducerii (consulturi ginecologice, mamografii și ecografii mamare).

Strategie pentru atragerea personalului medical

Ce măsuri ar trebui să ia statul în perioada următoare pentru a se asigura că toate femeile au acces la asistenţă sanitară și medicală corespunzătoare?

Iată o întrebare la care răspunsul poate fi simplu dacă nu ar fi complicat! Nu trebuie decât puţină voinţă politică pentru a pune niște specialiști la o masă comună și a relua experienţele bune câștigate în anii când Programul naţional de planificare familială funcţiona extrem de bine. Reţeaua cabinetelor de planning familial se află în momentul de faţă într-un context favorabil.

Ce înseamnă acest lucru?

Peste 50% dintre ele sunt incluse în Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă, vizând nu numai renovarea lor, ci și dotarea cu echipamente medicale. Se urmărește ca aceste cabinete să devină un spaţiu atractiv pentru o categorie mai largă de beneficiari, începând de la adolescenţi, tineri sau femei aflate în diverse etape ale perioadei lor reproductive și/sau sexuale. Sigur că este importantă partea de dotare modernă a acestor cabinete. Însă Ministerul Sănătăţii ar trebui să se gândească la o strategie de a atrage personal medical pentru ca aceste cabinete să funcţioneze la capacitate maximă.

În ce măsură beneficiază de contracepţie femeile din România?

Ministerul Sănătăţii nu a reușit încă să rezolve o problemă extrem de sensibilă, și anume cea a reluării componentei de program de sănătatea reproducerii. Acesta vizează distribuţia gratuită a contraceptivelor pentru anumite categorii de beneficiari. Este o problemă care nu a putut fi rezolvată de circa 10 ani, ceea ce face ca exact categoriilor de femei aflate în grupele la risc să li se restricţioneze accesul la servicii de bază de sănătatea reproducerii. Acest lucru înseamnă, practic, o restrângere a drepturilor fundamentale ale acestor femei, legat de accesul la servicii de planificare familială și de alegerea metodelor contraceptive. 

Sunt convinsă că se poate găsi o soluţie tehnică de depășire a acestei probleme, chiar dacă Ministerul Sănătăţii are extrem de multe alte situaţii de rezolvat, toate fiind foarte importante din punctul de vedere al stării de sănătate. Dacă în mediul urban mai există câte un cabinet de planificare familială, nevoia cea mai mare este în mediul rural, unde accesul la oricare tip de serviciu medical este extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil. Nu este niciun secret, dar statisticile arată că peste jumătate dintre medicii specialiști (indiferent de specialitate) se află localizaţi în centrele universitare mari.

Sunt convinsă că numai un efort comun al comunităţii medicale poate modifica în bine situaţia.

Mă consider un medic căruia îi place meseria pe care o practică, așa că orice caz rezolvat cu succes reprezintă pentru mine împliniri de zi cu zi.mă consider un medic căruia îi place meseria pe care o practică, așa că orice caz rezolvat cu succes reprezintă pentru mine împliniri de zi cu zi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe