Newsflash
Advertorial

Dr. Corina Zugravu: vara este momentul să oferim un ajutor imunității

de - iul. 22 2021
Dr. Corina Zugravu: vara este momentul să oferim un ajutor imunității

Atunci când vorbim despre imunitate ne gândim la sezonul rece și la schimbările de temperatură. De fapt, imunitatea trebuie păstrată la un nivel optim. Iar vara este un sezon ideal pentru acest lucru, așa cum ne spune și dr. Corina Zugravu, medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei, membru al Comitetului Consultativ în Nutriţie al Herbalife Nutrition.

„Consumul de fructe și legume ar trebui să fie la nivel maxim, pentru că toate sunt proaspete și de sezon, oferind o minunată sursă de vitamine, minerale și antioxidanți. Apoi vara e momentul să oferim un ajutor imunității, să practicăm ceea ce înainte se numea «călire»: să stăm afară la aer curat cât mai mult timp, să ne expunem (protejând pielea cu produsele potrivite, desigur) la soare, să facem baie în ape cu temperaturi mai scăzute. Copiii beneficiază cel mai mult de pe urma acestui proces de «călire». De un real folos este și expunerea la aerosolii marini care sunt excelenți în apărarea aparatului respirator.”

Corina Zugravu
 Dr. Corina Zugravu este medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei, membru al Comitetului Consultativ în Nutriţie al Herbalife Nutrition.

Ce este microbiota și de ce este importantă pentru sistemul imunitar

Microbiota intestinală reprezintă o parte importantă a organismului uman, având numeroase funcții și, în același timp, prin dezechilibrele care au loc la nivelul său, este implicată în diverse patologii.*

„Organismul nostru trăiește într-o relație reciproc avantajoasă cu microorganisme diverse, cele mai multe aflându-se în intestin. Nutriția sănătoasă și echilibrată asigură multiplicarea bacteriilor prietenoase în intestin. Acestea au grijă de sănătatea tubului digestiv, fiind dovedit că o microbiotă adecvată ferește organismul de infecții intestinale, atât de frecvente vara. Pur și simplu bacteriile patogene sunt «înfometate» și «gonite» de bacteriile prietenoase locale, astfel încât rămânem sănătoși. Interacțiunea cu imunitatea din afara tubului digestiv este cu mult mai complexă și încă se studiază, dar este clar că fenomenele de imunitate slăbită, cum ar fi bolile autoimune, sunt influențate pozitiv de o microbiotă sănătoasă. În plus se știe că microbiota are legături și cu imunitatea generală a organismului, pe care o stimulează pe diferite căi, ceea ce a fost dovedit în numeroase studii științifice,” ne explică dr. Corina Zugravu.

Bazele unei imunități bune sunt nutriția echilibrată și un stil de viață sănătos și activ

Construiește-ți un sistem imunitar puternic care te protejează, având o dietă bogată în vitamine și minerale, dormind suficient, făcând sport și evitând stresul prelungit. „Ca și alte aparate și sisteme, dar poate mai mult ca ele, sistemul imunitar se bazează pe ce aduce o nutriție sănătoasă. De la proteine, la antioxidanți, toate sunt esențiale pentru imunitate. În plus, nutriția corespunzătoare asigură o microbiotă intestinală adecvată, care are și ea un rol mare în susținerea sistemului imunitar. Pe de altă parte, tot nutriția, dar neadecvată, poate destabiliza imunitatea organismului”, declară dr. Corina Zugravu. În egală măsură, trebuie să acordăm atenție și timpului de odihnă sau somnului. Odihna și somnul ne influențează bunăstarea emoțională, funcțiile cognitive, performanțele zilnice, precum și sănătatea fizică. Privarea de somn poate duce la creșterea riscurilor unui sistem imunitar compromis[1]. Activitatea fizică trebuie să facă parte din rutina zilnică, indiferent de intensitatea antrenamentelor. Exercițiile fizice regulate de intensitate moderată ajută la menținerea unei funcții imune adecvate[2]. Nu ai nevoie de un echipament costisitor sau să mergi neapărat la sala de sport. Poți alege să faci mișcare chiar din confortul casei tale urmărind materialele video de aici. Important este să îți dorești să faci o schimbare în bine în stilul tău de viață. Începe cu antrenamente ușoare și pe parcurs crește intensitatea în funcție și de obiectivele pe care ți le setezi. Fie că optezi pentru o plimbare ușoară de seară, fie că alegi o alergare matinală înainte de a te apuca de lucru, fiecare pas făcut în acest sens te va ajuta.

Immune Booster 1
Suplimentele completează nutrienții ce vin prin alimente și sunt utile, mai ales când vine vorba de elemente mai greu de dobândit din alimentația obișnuită.

Rolul vitaminelor și suplimentelor alimentare în asigurarea imunității organismului

În această perioadă, cele mai multe vitamine și substanțe nutritive le luăm din alimentație, în principal din fructe și legume. Acestea sunt lipsite de colesterol și grăsimi saturate, sunt bogate în fitonutrienți activi și conțin minerale și vitamine perfecte pentru organismul nostru.

„Toate vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru imunitatea organismului, dar un rol aparte îl au vitaminele C, D, ceea ce este cunoscut deja de către toată lumea. Între elementele minerale, Zincul a fost adesea folosit mai ales în profilaxia infecțiilor respiratorii, ca și Seleniul, care este un important antioxidant. Suplimentele completează nutrienții ce vin prin alimente și sunt utile, mai ales când vine vorba de elemente mai greu de dobândit din alimentația obișnuită, cum ar fi anumite tipuri speciale de fibre prebiotice, ce stimulează proliferarea bacteriilor prietenoase în microbiotă intestinală”, declară dr. Corina Zugravu.

Herbalife Nutrition a creat special un supliment alimentar care să susțină sistemul imunitar: Immune Booster cu aromă de fructe de pădure, bogat în vitamine C, D și minerale cheie – Zinc și Seleniu, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. De asemenea, conține EpiCor®, ingredient dovedit științific, preparat din drojdie fermentată deshidratată. Immune Booster este disponibil în plicuri individuale și este potrivit pentru atunci când ești în deplasare! Îl poți consuma în orice moment al zilei și îl poți adăuga chiar și în shake-ul tău preferat F1.

Immune Booster este disponibil în România din data de 19 iulie prin intermediul Distribuitorilor Independenți Herbalife Nutrition. Pentru mai multe detalii despre produs, accesați https://www.herbalife.ro/produse/2273-immune-booster-fructe-de-padure-10-pliculete/

Immune Booster 2
Immune Booster este disponibil în plicuri individuale și este potrivit pentru atunci când ești în deplasare! Îl poți consuma în orice moment al zilei și îl poți adăuga chiar și în shake-ul tău preferat F1.

 


Notă autor:

* https://www.viata-medicala.ro/aparitii-editoriale/homo-bacteriens-13360

[1] Charlene E Gamaldo, Annum K Shaikh, Justin C McArthur: The Sleep-Immunity Relationship. Neurologic Clinics 2012; Volume 30, Issue 4:1313-1343.

[2] 1 Simpson, R. J., et al., Exercise and the regulation of immune functions, in Progress in molecular biology and translational science. 2015, Elsevier. p. 355-380

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe