Newsflash
Advertorial

Interviu cu Profesorul Boris Mankovsky

de - sept. 23 2022
Interviu cu Profesorul Boris Mankovsky

Recomandările consensului experților internaționali privind screeningul, diagnosticarea și managementul neuropatiei diabetice senzitivo-motorii în practica clinică. (P)

MicrosoftTeams-image

Boris Mankovsky este președintele Asociației Ucrainene de Diabetologie, membru corespondent al Academiei Naționale de Științe Medicale din Ucraina, profesor în cadrul Departamentului de Diabetologie, Academia Națională de Medicină pentru Educație Postuniversitară, Kiev, Ucraina.

De ce este neuropatia diabetică considerată o „complicație uitată”?

Neuropatia diabetică este considerată o „complicație uitată” deoarece pacienții, medicii, precum și alți profesioniști din domeniul sănătății nu acordă suficientă atenție diagnosticării sale. În țara mea, Ucraina, în majoritatea cazurilor, neuropatia diabetică este diagnosticată în prezența simptomelor neuropatiei dureroase (și, din păcate, în multe cazuri, atunci când durerea este destul de severă).

Dacă pacienții nu se plâng de durere, testele pentru diagnosticarea neuropatiei diabetice se fac foarte rar, chiar și cele care sunt foarte simple, cum ar fi evaluarea sensibilității tactile sau vibratorii, de exemplu. Termenul „complicație uitată” ar putea fi aplicat și mai ferm neuropatiei autonome diabetice, care poate afecta toate părțile sistemului nervos autonom și poate avea consecințe foarte grave, inclusiv moartea cardiacă subită și creșterea morbidității și mortalității cardiovasculare. Și, bineînțeles, în practica clinică se acordă foarte puțină atenție leziunilor cerebrale care pot să apară la pacienții cu diabet zaharat.

Care sunt obiectivele principale ale tratamentului neuropatiei diabetice?

Obiectivele principale ale tratamentului neuropatiei diabetice sunt controlul durerii (dacă durerea este prezentă) și influențarea evoluției neuropatiei, ceea ce înseamnă încetinirea progresiei și, în cel mai bun scenariu, regresia bolii. Pentru a atinge astfel de obiective, tratamentul trebuie administrat atât simptomatic (pentru controlul durerii), cât și patogenetic (pentru influențarea evoluției neuropatiei).

Care este principala provocare legată de tratamentul simptomatic al neuropatiei diabetice dureroase?

Pentru majoritatea pacienților, consider că principala provocare este lipsa de medicamente eficiente pentru ameliorarea durerii. Prin urmare, nu putem prezice care medicament ar fi eficient pentru un anumit pacient. Desigur, pentru tratarea neuropatiei diabetice dureroase luăm în calcul și posibilele efecte adverse ale medicamentelor utilizate.

Cu ce se diferențiază acest raport de consens față de ghiduri sau de rapoartele anterioare de consens?

Consider că acest raport de consens este cel mai cuprinzător, include rezultatele celor mai recente studii clinice și oferă ghiduri detaliate pentru utilizarea diferitelor medicamente, fie patogenetice, fie simptomatice, pentru tratamentul pacienților cu neuropatie diabetică.

Raportul de consens a fost publicat în revista Diabetes Research and Clinical Practice. De ce este important acest aspect?

Publicarea în acest jurnal pare a fi foarte importantă, deoarece revista este realizată sub îndrumarea Federației Internaționale de Diabet și are o acoperire largă în întreaga lume. De asemenea, această revistă are un factor de impact bun, un proces riguros de revizuire, iar acceptarea unui manuscris de către astfel de reviste certifică calitatea bună a articolului.

Cum vedeți implementarea recomandărilor de consens în țara dumneavoastră?

Cred cu tărie că acest ghid este foarte important și va fi implementat în practica noastră clinică, inclusiv în Ghidul Național pentru tratamentul pacienților cu diabet zaharat.

PENTRU INFORMAŢII SUPLIMENTARE, VĂ RUGĂM SĂ ACCESAŢI ARTICOLUL COMPLET:

Ziegler D, Tesfaye S, Spallone V, Gurieva I, Al Kaabi J, Mankovsky B, Martinka E, Radulian G, Nguyen TK, Stirban AO, Tankova T, Varkonyi T, Freeman R, Kempler P, Boulton AJM. Screening, diagnosis and management of diabetic sensorimotor polyneuropathy in clinical practice: International expert consensus recommendations. Diabetes Res Clin Pract. 2021 Sep 18:109063. doi: 10.1016/j.dia- bres.2021.109063. Epub ahead of print.

Accesibil online la adresa: https://www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8227(21)00422-8/fulltext

2022-06-28_220426_wörwag_onepager_diabetes-consensus_RO_culooare font schimbata_Page_1

2022-06-28_220426_wörwag_onepager_diabetes-consensus_RO_culooare font schimbata_Page_2

Citește și:
Interviu cu profesor Vincenza Spallone, Universitatea „Tor Vergata”, Roma

Interviu cu profesorul Andrew Boulton, Universitatea din Manchester, Marea Britanie

Conferința internațională de consens: recomandări și algoritmi pentru screeningul, diagnosticarea şi tratamentul neuropatiei diabetice senzitivo-motorii în practica clinică

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe