Newsflash
Advertorial

Metamorfoze academice inovatoare de peste 32 de ani la Universitatea Ovidius Constanța

de Raluca Mihăilă - dec. 20 2022
Metamorfoze academice inovatoare de peste 32 de ani la Universitatea Ovidius Constanța

Determinare, avânt, putere, ambiția de a fi și motivația de a face. Acestea sunt atributele cu care ramâi dintr-o discuție cu membrii conducerii Universității Ovidius din Constanța. (P)

Universitatea Ovidius Constanta

Cifrele din spatele unei stări de fapt

Și nu este deloc întâmplător că „educare, cercetare și implicare în comunitate” reprezintă triplul lor deziderat, mai ales dacă ne uităm la câteva cifre: peste 18.400 de studenți, peste 1.100 de studenți străini, 16 facultăți cu 79 de programe de studii universitare de licență, 60 programe masterale, 5 școli doctorale cu 7 domenii de studiu la doctorat și un număr impresionant de peste 224 de acorduri încheiate cu universități din străinătate pentru mobilități de studiu și practică în toată lumea.

Universitatea Ovidius Constanța este singura instituție academică din lume care îi poartă numele poetului latin Ovidius Publius Naso, cinstind memoria autorului Metamorfozelor prin continue transformări. În cei 61 de ani de la înființarea ca instituție de învățământ superior și 32 de ani de la transformarea în universitate multidisciplinară, prin diversele momente care au definit-o ca instituție, a devenit un reper în ceea ce privește învățământul și cercetarea din România și și-a păstrat ancorarea în valorile comunității din care face parte.

Univ Ovidius Constanta

Despre Facultatea de Medicină din cadrul Universității Ovidius Constanța

Ca o prelungire firească a umbrelei academice căreia i se subsumează, misiunea asumată de către conducerea Facultăţii de Medicină este aceea de a-și consolida poziţia recunoscută între facultăţile tradiţionale de medicină din România şi de a se integra în circuitul internaţional al învătământului superior medical.

Unii din pilonii esențiali și strategici sunt păstrarea reputației de centru principal în cercetare ştiinţifică fundamentală şi aplicată,  dezvoltarea bazei de cercetare şi a infrastructurii necesare și întreţinerea şi dezvoltarea de relaţii de colaborare şi schimburi interuniversitare cu instituţii din ţară şi din străinătate.

Aceste deziderate au la bază dorința de a menţine şi de a îmbunătăţi stărea de sănătate a populaţiei.

Specializările principale din cadrul Facultății sunt: medicină, asistență medicală generală, balneo-fiziokinetoterapie și recuperare, cu nivelurile academice de studiu de licență, master, doctorat și rezidențiat.

Strategia și platformele de cercetare-inovare

Strategia de cercetare a Facultății de Medicină este parte integrantă din strategia întregii universități, cu axe importante de dezvoltare pe zonele de încurajare a cercetării individuale, promovarea și dezvoltarea cercetării inter și intra disciplinare, implicarea studenților mediciniști în proiecte de cercetare și concursuri naționale și internaționale și instruirea lor cu privire la principiile etice de proprietate intelectuală. Comisia de Cercetare a Facultății de Medicină are ca scop principal dezvoltarea infrastructurii de învățământ și cercetare cu menținerea accentului pe inovare și excelență și performanță în rândul cadrelor universitare.

Biblioteca Universitară Ioan Popișteanu, aflată în prin proces de digitalizare, asigură accesul la o serie de baze de date de studii și cercetări dedicate cadrelor didactice, cercetătorilor, rezidenților și studenților, ce includ reviste de prestigiu publicate de Elsevier și Springer, dar, mai ales, platforma ClinicalKey. La acestea se adaugă și o platformă de e-learning ce completează modalitățile de acces la resursele disponibile și proiectele de digitalizare ale universității.

Centrul de transfer tehnologic din cadrul universității are o misiune ambițioasă, aceea de a fi recunoscut drept principal partener în materie de inovare, antreprenoriat și transfer de tehnologie din Sud-Estul României și zona Mării Negre. Atât prin proiectele de cercetare derulate, cât și prin construirea unui ecosistem solid, profund integrat în rețelele europene și bine conectat la și în serviciul de comunități locale si regionale, această misiune are suport real.

Atu-uri de nota 10, elemente diferențiatoare incontestabile, premii naționale și internaționale

Specificitatea oferită de poziționarea geografică în zona de litoral, interesul crescut pentru cercetări multidisciplinare în domeniul maritim și axa de multidisciplinaritate la cel mai înalt nivel aduc universității o serie de puncte forte.

  1. Specializarea de balneo-fiziokinetoterapie și recuperare medicală duc studiul și aplicabilitatea la noi niveluri de competență prin beneficiile nămolului de la Techirghiol. Există un parteneriat cu Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol unde se fac cercetări aprofundate în domeniul apoptozei (1), întineririi și regenerării celulară ca urmare a influenței factorilor de mediu sanogeni. Colectivul academic și de cercetare este unul de renume, iar potențialul pentru noi studii este fantastic.

     
  2. CEDMOG, centrul de cercetare dezvoltare pentru studiul morfologic și genetic în patologia malignă. CEDMOG este un centru de cercetare multidisciplinară axat pe studiul patologiei tumorale înființat în 2015 și cu echipamente ultramoderne care permit abordarea de tematici de noutate absolută. Infrastructura de cercetare-dezvoltare cooptează și Școala Doctorală de Medicină a Universității Ovidius Constanța prin accesul doctoranzilor la echipamente de înaltă tehnologie și dezvoltarea domeniilor noi, de vârf. Cu metode de avangardă folosite în domeniul imunohistopatologic al patologiei neoplazice, centrul urmează să treacă la următorul nivel: secvențierea de micro-ARN-uri (2).
    Platformele principale de studiu și cercetare-inovare sunt cele de histopatologie, microscopie, biologie celulară, biologie moleculară, medicină de laborator.

     
  3. Centrul dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale și-a început activitatea în 2018 pe baza criteriilor de excelență în îngrijirea pacienților cu boala Crohn și colită ulceroasă (CU). Echipa coordonată de prof. dr. Eugen Dumitru a dezvoltat modele de abordare integrată, multidisciplinară, standardizată având în centru pacientul diagnosticat cu boală inflamatorie intestinală. Medicii cu experiență din diverse domenii, radiologi și patologi, au contribuit substanțial la cunoașterea impactului epidemiologic al bolii în zona Dobrogei, au perfecționat metodele de diagnostic în gastroenterologie, au dezvoltat îngrijirea personalizată a pacientului prin educația și implicarea lor. Echipa multidisciplinară a dezvoltat în mod activ ghiduri de diagnostic și tratament, a realizat proiecte de cercetare fundamentală și a contribuit la evaluarea medicală complexă a patologiei inflamatorii intestinale. Colaborarea interdisciplinară în cadrul acestui centru are un rol crucial în stimularea cercetării pentru îmbunătățirea serviciilor oferite pacienților și implicit creșterea calității vieții pacientului.

     
  4. Echipa de cercetare de la Anatomie Patologică a fost înființată în anul 2006, ca structură a Serviciului Clinic de Anatomie Patologică, făcând parte din unitățile de cercetare din cadrul Platformei Academiei de Științe Medicale, având ca coordonator metodologic pe prof. dr. Mariana Așchie. Echipa este formată din 14 cercetători confirmați de Academia de Științe Medicale și cadre universitare. Sunt specialiști sau medici primari în anatomie patologică, genetică medicală sau medicină de laborator. Personalul de cercetare își desfășoară activitatea în cadrul Departamentelor de Histopatologie, Imunohistochimie, Citologie, Citogenetică, Biologie Moleculară și Procurență ale Serviciului Clinic de Anatomie Patologică, coordonate de conf. dr. Mariana Deacu. Echipa multidisciplinară de cercetare a fost implicată în dezvoltarea a peste 50 de proiecte de cercetare naționale și internaționale, având ca obiectiv principal identificarea de noi markeri morfologici și moleculari utili în diagnosticul și prognosticul precoce al patologiei maligne cu localizări diferite. Rezultatele acestor cercetări s-au concretizat prin publicarea in extenso a peste 60 de lucrări citate Web of Science Clarivate Analytics cu un factor de impact semnificativ.

     
  5. Nucleul de cercetare în oncologie condus de prof. dr. Laura Mazilu s-a remarcat printr-o activitate de cercetare care a vizat terapii inovatoare, personalizate pentru pacientul oncologic care participă la peste 50 de studii clinice, internaționale, multicentrice. Colaborarea cu specialități precum cardiologie, gastroenterologie, anatomo-patologie a condus la identificarea unor biomarkeri cu implicații covârșitoare în alegerea terapiei adecvate și îmbunătățirea prognosticului și a supraviețuirii în cancer. De asemenea, este de evidențiat colaborarea internațională cu Universitatea din Torino în cadrul proiectului EPROPA (Programul European de Testare ROutine a Pacienților cu Cancer pulmonar avansat) al cărui rol este identificarea biomarkerilor moleculari în cancerul bronho-pulmonar având ca obiective principale facilitarea accesul pacienților la terapii personalizate și înscrierea în studii clinice randomizate. În plus, nucleul de cercetare colaborează cu alte centre oncologice de prestigiu din țară pe diverse teme de cercetare (infecția cu SARS CoV-2 la pacienții oncologici, cancerele de col uterin și cancerele pulmonare etc.) care s-a concretizat prin publicarea de articole în reviste de prestigiu (de ex., ESMO Open).

     
  6. Nucleul de cercetare în Boli Infecțioase și Epidemiologie a constituit o sursă permanentă de informații pentru lumea academică internațională prin publicarea rezultatelor cercetărilor privind infecția HIV și SIDA în reviste de prestigiu cu vizibilitate și factor de impact. Studiul răspunsului la tratamentele antiretrovirale a fost centrul preocupărilor echipei conduse de prof. dr. Sorin Rugină și conf. dr. Irina Dumitru. Au fost surprinse particularitățile evolutive ale infecției cu HIV, în funcție de vârstă, diferite comorbidități, factori de risc sau răspuns la tratament. În ultimii 2 ani, centrul s-a remarcat prin cercetarea infecției cu SARS-CoV 2; experiența echipei de cercetare a condus la identificarea biomarkerilor inflamatori și de prognostic pentru evoluția COVID-19. Prof. dr. Simona Claudia Cambrea a fost implicată în sondajul de prevalență punctual The Worldwide Antibiotic Resistance and Prescribing in European Children (ARPEC): dezvoltarea de indicatori de calitate spitalicească a prescrierii de antibiotice pentru copii, care a avut un impact major în stabilirea indicatorilor de calitate privind utilizarea antibioticelor la copii. si nou-nascuti. În cadrul centrului de cercetare au fost efectuate peste 40 de studii clinice privind terapia HIV, tratamentul hepatitei cronice B sau C (inclusiv terapiile DAA), vaccinarea, tratamentul infecției cu Clostridioides difficile sau terapia cu antibiotice.

     
  7. Centrul Internațional de Educație și Cercetare Farmaceutică și Medicală (PHAMED), inițiat de prof. dr. Rodica Sîrbu, a fost înființat în anul 2012 în cadrul Facultății de Farmacie în colaborare cu B.EN.A. (Asociația Balcanică pentru Protecția Mediului), prin decizia Consiliului Facultății de Farmacie, aprobat prin HCA nr. 704/2012 și validat de Senatul Universității Ovidius din Constanța, ca entitate de cercetare și dezvoltare a Universității Ovidius din Constanța. Obiectivele inițiale ale centrului au fost realizarea de studii și programe de cercetare în domeniul științelor farmaceutice și al învățământului medical, oferirea de consultanță de specialitate, contribuția la formarea continuă a tinerilor cercetători în domeniul farmaceutic, promovarea propunerilor și aplicațiilor pentru proiecte de cercetare științifică colaborativă în domeniul biomedical. Acest Centru s-a extins în domenii inter- și transdisciplinare, iar în prezent, include și Laboratorul de cercetare pentru compuși naturali și de sinteză, produse farmaceutice, nutraceutice și dermo-cosmetice dezvoltat de prof. univ. dr. Ticuța Negreanu-Pîrjol, cu dotări integrate în infrastructura Facultății de Farmacie din cadrul Universității Ovidius din Constanța. Principalele echipamente de cercetare din dotarea laboratorului pot fi consultate aici.

Centrul Internațional PHAMED, precum și Laboratorul de Cercetare, coordonate în prezent de prof. dr. Ticuța Negreanu-Pîrjol, în calitate de reprezentant al echipei de cercetare extinse, explorează progresele din domeniile farmaceutic, biotehnologii, bioeconomia „verde” și pot oferi servicii de obținere și caracterizare fizico-chimică și biologică a unor noi compuși coordinativi cu liganzi organici, analiză structurală, tehnologii de valorificare complexă a biomasei reziduale marine în industria farmaceutică, cosmetică și în bioeconomia circulară, studii ecotoxicologice, metode moderne de extracție și caracterizare a unor compuși bioactivi din surse vegetale terestre și acvatice inclusiv din organisme marine – biomasa algală, precum și din nevertebrate marine, studii de bioacumulare a metalelor grele și fitoremediere, obținerea de biostimulatori-regeneratori pentru plante, cercetări ale unor produse farmaceutice, nutraceutice, dermato-cosmetice și de îngrijire a sănătății.

Membrii Laboratorului de Cercetare din cadrul Centrului PHAMED – cadre didactice cercetători ai Facultății de Farmacie, în colaborare cu diferite echipe de cercetare interdisciplinare din cadrul Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole și respectiv Facultății de Medicină, Universitatea Ovidius din Constanța, împreună cu grupuri valoroase de cercetători de la instituții de cercetare prestigioase din străinătate și din țară, printre care amintim Norwegian Institute for Water Research – NIVA, Universitatea Politehnica din București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar, ONG Asociația de Protejare a Omului și Mediului pentru o Dezvoltare Durabilă în Lume – ECOM, au câștigat peste 10 granturi naționale și un grant internațional (Norway Grants – Innovation Norway), în care Universitatea Ovidius din Constanța a fost instituție coordonatoare sau partener. Subiectele abordate în propunerile de proiecte de cercetare ale echipelor colaborative de cercetători, au constat în: Valorificarea nămolului rezidual din stații de tratare a apelor uzate și a biomasei marine reziduale prezente de-a lungul coastei românești a Mării Negre sub forma unui compozit biosolid inovator (Sludgebiomar); Valorificarea complexă a bioresurselor din zona Mării Negre prin dezvoltarea și aplicarea de biotehnologii inovatoare și emergente (Inobiomar); Nutraceutice inovatoare nanostructurate cu bioactivități sinergice pentru protecție hepato-digestivă (Nutrasinpro); Noi preparate farmaceutice topice pe bază de complecși ai clorhexidinei cu ioni metalici de zinc, cupru și argint cu activitate antimicrobiană și antiparazitară (Hexicofarm); Prevenirea, controlul și managementul deficitului de seleniu în lanțul trofic plantă-animal-om (Selenplus); Cercetări avansate privind tehnicile de eliminare a agenților microbiologici în procesele de purificare a apei cu ajutorul radiațiilor UV (DAPR-RUV); Biblioteci combinatoriale utilizate în sinteza receptorilor neutri pentru anioni anorganici – de la proiectare la aplicații potențiale (Casiada); Dezvoltarea tehnologiei pilot pentru obținerea de produse cu aplicații medicale și farmaceutice - adjuvanți și suplimente nutritive prin exploatarea biotehnologică a resurselor marine; Biotehnologii pentru obținerea de noi produse dermato-cosmetice pe bază de complex peptido-proteic din resurse marine neutilizabile în lanțul alimentar; Identificarea mecanismelor care determină localizarea în timp şi spaţiu a aglomerărilor de moluşte, în particular a speciei Rapana venosa şi stabilirea măsurilor pentru un management durabil.

Rezultatele activității de cercetare științifică din cadrul proiectelor de cercetare se concretizează în 17 brevete de invenție și 5 cereri de brevet publicate în RO-BOPI OSIM, peste 50 de articole publicate în reviste Web of Science Clarivate Analytics, 10 medalii și premii de excelență obținute la Saloanele Internaționale de Invenții, peste 50 de premii pentru participarea cu lucrări științifice și brevete de invenție la manifestări științifice naționale și internaționale, Premiul Politehnicii pentru Inovație și Trofeul Universității Politehnica București, acordate pentru activitatea de cercetare stiințifică prestigioasă a Universității Ovidius din Constanța.


Galerie imagini (10)

 

  1. Facultatea de Stomatologie are în derulare un parteneriat strategic cu Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele prin care se cercetează constant fizica materialelor, a laserelor și a compușilor celor mai potriviți în utilizarea stomatologică.
  2. Ars Medica Tomitana este o revistă de prestigiu local inclusă în platforma De Gruyter Group (acum Sciendo), o platformă de popularizare a bazei de date cu reviste pentru comunitatea științifică. Ars Medica este o revistă dedicată studenților care vor să publice cercetări științifice și reprezintă un pas firesc pe drumul spre apariții ulterioare în publicații de talie internațională și recunoscute de Web of Science.
  3. Câștigarea unor proiecte în domeniul inovării. Un prim exemplu este CiTyInnoHub, un centru recunoscut ca European Digital Innovation Hub și finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Proiectul este axat pe digitalizare și este adresat companiilor și autorităților publice locale, oferind patru tipuri de servicii: i) testare înainte de a investi, ii) acces la finanțare, iii) instruire în domeniul inovării, antreprenoriatului și digitalizării și iv) integrarea într-un ecosistem național și European. Un al doilea exemplu este INTREPID-HEI, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon Europe, Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un proiect internațional condus de o universitate din Germania, care reunește instituții de învățământ superior din Franța, Belgia, Norvegia, Slovacia, Estonia și Grecia. Scopul proiectului este de a stimula inovarea și antreprenoriatul în diverse domenii, inclusiv cel medical. Un ultim exemplu este SustEnt, un proiect finanțat din granturi norvegiene, derulat în colaborare cu o universitate din Bergen și Sogndal, Norvegia, pe teme de antreprenoriat sustenabil în domeniul eco-agro-turismului și, mai ales, al turismului balnear și al centrelor de sănătate litorale.

Studenții: mândria și punctul central al strategiilor universitare

Societatea antreprenorială studențească este o structură organizatorică din cadrul universității cu misiunea de a elabora, implementa, monitoriza și evalua politicile universității de sprijinire, dezvoltare și încurajare a spiritului antreprenorial în rândul studenților și absolvenților. Este un organism care se adresează studenților și absolvenților proprii în primii trei ani de la absolvire și care, printre altele, luptă puternic pentru a schimba percepția că în medicină nu poți fi antreprenor. Printre specializările ușor pretabile la antreprenoriat și fără nevoi mari de finanțare sunt cele minim invazive de tipul recuperării medicale, dermatologiei, microchirurgiei plastice, sau ORL-ului.  

Există un grup de inițiativă format din tineri rezidenți sub coordonarea dnei Prodecan Loredana Pazara care își propune să inițieze studenții încă din timpul facultății în specificitățile mediului economic.

Lider în învățământ dual la nivel universitar

De dată foarte recentă este afilierea universității la intenția de constituire a unui consorțiu regional pentru învățământ dual în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Cu rol de lider în acest parteneriat, Universitatea Ovidius demarează procedura de selecție a partenerilor privați și va avea în vedere unități administrativ-teritoriale, unități de învățământ profesional și tehnic și operatori economici din regiunea sud-est (în special județele Constanța, Tulcea, Brăila, Ialomița, Călărași). Consorțiul se va constitui în baza unui acord de parteneriat la nivel regional, cu o durată de minimum 15 ani și are ca obiectiv principal formarea profesională a elevilor și studenţilor, pentru facilitarea inserţiei absolvenţilor învăţământului preuniversitar şi universitar desfăşurat în regim de învăţământ dual pe piaţa muncii.

Investiții încheiate cu succes și planuri de viitor

Întărirea infrastructurii pentru inovare în general și zona de inginerie, în particular reprezintă punctul central al planurilor pentru viitor. În momentul de față facultățile medicale din cadrul Ovidius Constanța sunt foarte bine dotate prin programul operațional regional. Recent s-a mansardat clădirea Facultății de Medicină, s-au refăcut două amfiteatre mari pentru cursuri, s-au construit, modernizat și utilat 18 laboratoare din toate domeniile medicale cu foarte multe simulatoare cu ajutorul cărora studenții pot învăța și testa în mediu controlat și realitate virtuală. Investițiile au fost semnificative pentru a susține dezideratul pentru educație și cercetare trans-disciplinară prin dezvoltările în medii virtuale, augmentate și realitate mixtă în medii inteligente mobile interconectate.

Dorința de a avansa proiecte pe zona de inovare este una continuă și foarte ambițioasă. Ca urmare a unui grant oferit de Fundația Româno-Americană, o delegație organizată în SUA la Universitatea Rochester pe teme de antreprenoriat au adus o perspectivă nouă asupra modului în care se pot monetiza ideile bune: prin brevete de invenție pe segmentele de fricțiune din teren. Mai exact, acolo unde lucrurile și procedurile avansează anevoios, se pot lua în calcul automatizări și soluții inovatoare de decongestionare. Aceste soluții pot deveni subiectul unor brevete de invenție, cheia fiind colaborarea multidisciplinară dintre ingineri, medici, economiști și alte specializări care să asigure sinergie. La acest nivel, universitatea are în plan:

  • întărirea infrastructurii pe zona de inginerie medicală
  • aducerea împreună a competențelor multidisciplinare, inclusiv a economiștilor care pot identifica oportunitățile de produse viabile și comercializabile.
  • eliminarea diverselor blocaje care pot frâna dezvoltarea, printre care se regăsește includerea de teme de studiu doctoral care pot conduce la brevete (biotehnologii, tehnologii medicale etc).

Alianțe și relația cu RoHealth

Deși, teoretic, universitatea este în competiție cu alte universități pentru atragerea anuală de studenți și finanțări, în practică există o deschidere onestă către proiecte realizate în consorțiu. Recent Universitatea Ovidius din Constanța a fost primită în Consorțiul Universitaria, cu scopul de a colabora și de a pune resurse la comun în vederea obținerii de sinergii. În mod evident, Constanța are un mare atu în zona de litoral și studii marine.

De asemenea, universitatea face parte dintr-o alianță universitară europeană (ERASMOB pentru mobilitate sustenabilă) alături de universități din Franța, Grecia, Estonia, Germania, Belgia, Norvegia.

În privința relației cu RoHealth, „suntem extrem de mândri că facem parte dintr-un cluster de o asemenea anvergură. Suntem mulțumiți de activitatea derulată, de evenimentele organizate, de propunerile care vin constant înspre noi și de întâlnirile periodice prin care putem afla de includerea de noi membri și de oportunități noi de colaborare. Un mare avantaj al de a fi parte din comunitatea RoHealth îl reprezintă oportunitatea de a lua parte la BeHealth, evenimentul internațional anual de brokeraj în domeniul medical. Ține doar de noi să fim cât de activi putem pentru a putea capitaliza pe statutul de membru al acestui cluster.“

_____

ROHEALTH - Clusterul pentru Sănătate și Bioeconomie urmărește să dezvolte activități legate de domeniul sănătății și bioeconomiei, pentru a promova și încuraja cooperarea între companii, organizaţii, universități și entități publice. Organizația are 90 de membri, din care 50% sunt întreprinderi mari, IMM-uri, start-up-uri și spin-off-uri, 37% sunt spitale, institute de cercetare-dezvoltare, universități și autorități publice și restul de 13% ONG-uri și persoane fizice. Cu activitatea organizată în 9 grupuri tematice, ROHEALTH face parte din consorțiul strategic NOBOCAPE și din MEDRO (Rețeaua Română de Clustere în Domeniul Medical) și este unicul cluster certificat ECEI GOLD Label în Sănătate din România, alături de alte 7 din Danemarca, Germania, Spania și Norvegia. Valoarea totală a proiectelor generate până în prezent prin ROHEALTH este de peste 200 de milioane de EURO.             

1. Apoptoza este un proces de moarte celulară programată (MCP) care poate apărea la organisme multicelulare. Este un proces prin care celulele declanșează propria lor auto-distrugere ca răspuns la un anumit semnal

2. microARN-urile sunt molecule de ARN mici, monocatenare, necodante, care conțin 21 până la 23 de nucleotide. De găsit în plante, animale și unele viruși, microARN-urile sunt implicate în interferența ARN și în reglarea post-transcripțională a materialului genetic

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe