Newsflash
Advertorial

Neuropatia diabetică senzitivo-motorie în practica clinică: screening, diagnosticare și management

de - iul. 1 2022
Neuropatia diabetică senzitivo-motorie în practica clinică: screening, diagnosticare și management

„Cred că acest raport de consens al experților internaționali este foarte util pentru medicii practicieni”, spune profesorul Solomon Tesfaye, Departamentul de Cercetare în Diabet, Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, Sheffield, Marea Britanie. (P)

  • Pentru clinicieni, managementul neuropatiei diabetice dureroase este extrem de dificil de realizat, în mare parte din cauza medicamentelor disponibile care au eficacitate limitată.
  • În raportul de consens, sunt luate în considerare diferite abordări de tratament și sunt sintetizate recomandări cu privire la modul de optimizare prin identificarea efectelor secundare și prin titrarea treptată a dozelor.
  • Este foarte important pentru pacienţii care merg la clinica de diabet să le fie scoşi pantofii și şosetele pentru examinarea clinică a picioarelor, cel puţin o dată pe an.
Solomon_Tesfaye
Prof. dr. Solomon Tesfaye

 

Care sunt principalele provocări legate de tratamentul neuropatiei diabetice?

Pentru clinicieni, managementul neuropatiei diabetice dureroase este extrem de dificil de realizat, în mare parte din cauza medicamentelor disponibile care au eficacitate limitată. Fiecare medicament analizat individual are eficacitate doar până la 40% din populaţia noastră, iar majoritatea pacienţilor nu sunt trataţi doar cu un singur medicament. De asemenea, avem date limitate disponibile despre tratamentul combinat.

Ce ați dori să transmiteţi medicilor din raportul de consens și să subliniaţi în mod specific?

Cred că acest raport de consens este foarte util pentru medicii practicieni. Ne spune cum să diagnosticăm eficient neuropatia diabetică senzitivo-motorie dureroasă și nedureroasă și cum să o gestionăm. De asemenea, permite o abordare treptată a tratamentului neuropatiei diabetice dureroase, prin utilizarea tratamentelor combinate. Sunt luate în considerare diferite abordări și sunt date recomandări despre cum să optimizăm tratamentul prin identificarea efectelor secundare și prin titrarea treptată a dozelor.

Care sunt recomandările dumneavoastră către colegi?

Cred că este foarte important pentru pacienţii care merg la clinica de diabet să le fie scoşi pantofii și şosetele pentru examinarea clinică a picioarelor, cel puţin o dată pe an. Marele Paul Brand, care a făcut atât de multe pentru managementul piciorului cu neuropatie diabetică, a remarcat că „scoaterea pantofilor și șosetelor pentru a examina piciorul este cel mai important pas”.

Potrivit Profesorului Lindsey din Belfast, „pentru o greșeală făcută fără cunoștință, se fac alte zece greșeli din cauza lipsei de investigații”. Mulţi pacienţi sunt examinaţi în clinică cu atenția concentrată doar asupra controlului glicemiei, și nu sunt examinate și picioarele. Este foarte important să verificaţi anual simptomele și semnele neuropatiei. Trebuie să începem să practicăm proceduri și abordări standardizate pentru screeningul și diagnosticul neuropatiei diabetice dureroase și mai ales nedureroase.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să accesaţi articolul complet:

Ziegler D, Tesfaye S, Spallone V, Gurieva I, Al Kaabi J, Mankovsky B, Martinka E, Radulian G, Nguyen TK, Stirban AO, Tankova T, Varkonyi T, Freeman R, Kempler P, Boulton AJM. Screening, diagnosis and management of diabetic sensorimotor polyneuropathy in clinical practice: International expert consensus recommendations. Diabetes Res Clin Pract. 2021 Sep 18:109063. doi:10.1016/j.dia- bres.2021.109063. Epub ahead ofprint.

Accesibil online la adresa:

https://www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8227(21)00422-8/fulltext

De asemenea, puteţi scana codul QR de mai jos:

2022-06-28_220426_wörwag_onepager_diabetes-consensus_RO_culooare font schimbata_Page_1

2022-06-28_220426_wörwag_onepager_diabetes-consensus_RO_culooare font schimbata_Page_2

Citește și:

Interviu cu prof. dr. Andrew Boulton 

Polineuropatia diabetică senzitivo-motorie în practica clinică 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe