Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  BUSINESS  »  Advertorial

Sindromul de ochi uscat

Viața Medicală
Dr. Sînziana Istrate vineri, 9 octombrie 2020, ora 15:48

(P) În urmă cu o decadă se vorbea de sindromul de ochi uscat ca apărând mai frecvent în jurul vârstei de 50 de ani și afectând mai ales pacienții de sex feminin.

ADVERTORIAL Alcon

În acest moment, datorită poluării,  a timpului îndelungat petrecut în fața ecranelor și a consumului de medicamente ce influențează suprafața oculară și producția filmului lacrimal, această afecțiune apare la orice vârstă, în Statele Unite această afecțiune fiind considerată o problemă de sănătate publică. Aproximativ 16 milioane de americani au fost diagnosticați cu sindrom de ochi uscat, însă numărul real al celor care suferă în prezent de simptome de ochi uscat este probabil cu mult mai mare.
Clinic, sindromul de ochi uscat poate avea urmatoarele manifestări:

 • Înțepături sau senzație de arsură locală
 • Vedere încețoșată, mai ales la citit, calculator, condus
 • Senzație de corp străin
 • Ochi roșii sau iritați (mai ales în prezența vântului sau a fumului de țigară)
 • Hiperlăcrimare

Dintre cele enumerate mai sus, cel mai frecvent pacienții acuză senzație de arsură, durere și roșeață.

Există două tipuri de sindrom de ochi uscat: evaporativ sau prin deficit de secreție apoasă.  Mulți dintre pacienții cu această afecțiune prezintă de fapt o suprapunere a celor două mecanisme, lucru care trebuie avut în vedere la evaluarea și tratarea acestor pacienți.

Cea mai comună modalitate de tratament este reprezentată de administrarea locală de lacrimi artificiale fără conservanți și geluri ce aduc o îmbunătățire a simptomelor de ochi uscat, adresându-se atât tipului evaporativ, restaurând componenta lipidică, cât și tipului hiposecretor, cu restaurarea componentei apoase și/sau mucinice. Recomandarea chiar pentru simptome ușoare a lacrimilor artificiale previne intrarea într-un cerc vicios de inflamație,  creșterea osmolarității filmului lacrimal și agravarea simptomatologiei. În plus, timpul petrecut în fața dispozitivelor digitale fiind în creștere, ne așteptăm la o “explozie" de manifestări ale ochiului uscat, indiferent de vârstă, pentru care minima aplicare a lacrimilor artificiale fără conservanți, chiar și în scop preventiv, este salutară!

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.