Newsflash
OPINII

Alegeri la CMSR

Alegeri la CMSR

După o vară agitată în lumea stomatologică, în care s-au petrecut multe evenimente în spaţiul public pe tema unor decizii ale Consiliului Naţional al CMSR, a venit momentul sensibil al alegerilor.

Zilele acestea se desfășoară alegerile pentru organele și funcţiile de conducere din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR). Medicii stomatologi se situează pe trei poziţii. Unii sunt implicaţi nemijlocit în alegeri, prin asumarea candidaturilor, alţii s-au poziţionat în susţinători ai unora sau altora dintre colegii care candidează, iar a treia categorie, ca de obicei, cea mai numeroasă, o reprezintă indecișii. Ei sunt de fapt miza jocului în zilele premergătoare alegerilor, ei sunt ţinta promisiunilor electorale lansate de candidaţi.

Există grupuri de aspiranţi la funcţiile care vor deveni curând vacante. Dar sunt și candidaţi care se declară independenţi. În principiu, există un curent de opinie care dorește schimbare cu orice preţ și scoaterea completă din joc a tuturor medicilor stomatologi care ocupă funcţii în mandatul actual. Apoi, este grupul moderat, care promovează oameni noi alături de colegi care au experienţa activităţilor din Colegiu. Candidaţii independenţi mizează pe o susţinere venită din ambele echipe, dar este foarte posibil ca reacţia electoratului să fie chiar inversă. Adică să nu acorde atenţie acestor candidaţi independenţi.

Promisiuni și controverse

Evident, grupul radical are lideri noi, care nu au mai avut funcţii în cadrul CMSR. Ei fac promisiuni electorale generoase, dar puţin realiste. O reflectare a cunoașterii insuficiente a atribuţiilor legale ale CMSR și a modului de funcţionare până în detaliu a autorităţii profesionale. Se promit proceduri noi pentru sterilizare, eludând complet legislaţia în vigoare, care nu conferă Colegiului astfel de atribuţii. Se dorește elaborarea unor protocoale de lucru, precum și revenirea asupra competenţelor, exact tema care a fost subiectul disputelor din această vară.

O temă controversată o constituie atitudinea și politica viitorilor lideri la adresa cabinetelor stomatologice mici. Problema este delicată, deoarece majoritatea medicilor stomatologi lucrează în cabinete mici și doresc ca acestea să fie protejate în concurenţa acerbă de pe piaţa de servicii medicale, unde se confruntă cu lanţurile de cabinete. Candidaţi care declară că doresc susţinerea cabinetelor stomatologice mici sunt, în mod paradoxal, chiar exponenţi ai furnizorilor de calibru mare în domeniul asistenţei 
stomatologice.

Dihotomiile sunt din nou la ordinea zilei. Vorbim de medici universitari versus medici din privat, medici care activează în sistemul bugetar versus  medici care lucrează în cabinete particulare. De medici care sunt afiliaţi la o asociaţie profesională sau la alta, medici specialiști și medici stomatologi fără specialitate ș.a.m.d. Este surprinzător câtă patimă există în aceste zile în dezbaterile pe teme electorale.

Suspiciunile de fraudare a alegerilor sunt și ele prezente, cu toate că atât legislaţia în vigoare elaborată de CMSR, cât și cadrul legislativ naţional înlătură orice dubii asupra corectitudinii alegerilor. Vom avea observatori desemnaţi peste tot. Este momentul ca medicii stomatologi să-și recâștige încrederea atât în colegii lor, cât și în ei înșiși.

Marketing politic

În tot acest proces găsim foarte multe elemente și proceduri tipic electorale preluate din lumea politică. Sunt la o scară mai mică, dar există. Promisiunile electorale sunt structurate pe principii asemănătoare. Construirea profilului de candidat se face pe evidenţierea greșelilor altora atunci când candidatul în cauză nu prea are ce spune despre meritele și realizările personale. Pentru discreditarea unor candidaţi se practică sugestii de limitare a mandatelor, chiar dacă ele sunt contrare prevederilor 
legale în vigoare.

Stomatologia trece printr-o perioadă foarte grea. Presiunile din piaţa de servicii medicale stomatologice sunt imense. Sunt multe frustrări și multă inechitate din partea autorităţilor în reglementarea legislativă a unor probleme sensibile. Codul fiscal modificat vine cu o taxare de trei ori mai mare pentru serviciile medicale stomatologice, ceea ce aduce o nouă povară pe cabinetele dentare și, în final, asupra pacienţilor. Proiectul de finanţare de fonduri structurale cu investiţii productive pentru microîntreprinderi din Regiunea de Nord-Vest în perioada 2021-2027 nu include ca eligibile activităţile de asistenţă medicală stomatologică printre cele 39 de coduri CAEN (dintre care unul se referă la servicii de sănătate, dar nu de stomatologie, și doar pentru staţiuni balneoclimaterice). Și prevederile legale referitoare la dispozitivele medicale aduc sarcini administrative și financiare în dezacord cu realităţile din teren.

Stomatologi mulţi, pacienţi (cu bani) puţini

Numărul de medici stomatologi crește exponenţial în fiecare an. Se conturează o supraofertă de servicii medicale stomatologice, care se va accentua în anii următori. Medicii stomatologi se confruntă cu reducerea semnificativă a numărului de pacienţi, care nu mai pot accesa serviciile de medicină dentară din motive financiare. Și în această direcţie este nevoie de o reconsiderare a politicilor de formare profesională a medicilor stomatologi.

Pe de altă parte, nu avem programe de prevenţie și nu se mai școlarizează studenţi pentru profesia de asistent medical de profilaxie stomatologică.

În aceste condiţii complexe și tot mai dificile de exercitare a profesiei, medicii stomatologi își concentrează interesul pe alegerile pentru funcţiile de conducere din Colegiu. Sarcinile CMSR în viitorul apropiat vor fi foarte grele. Pentru că aceste probleme grave care afectează profund existenţa profesională a medicilor stomatologi necesită soluţii de rezolvare.

ETICHETEAlegeri CMSR

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe