Newsflash
ACTUALITATE Știri

Alimentația ne influențează informația genetică

de Florentina Ionescu - oct. 3 2023
Alimentația ne influențează informația genetică

Câteva concluzii trase de specialiștii care au participat recent la Congresul Național de Medicină a Stilului de Viață sunt faptul că mâncarea este informație și că alimentația ne influențează genetic.

Medici celebri în toată lumea au participat săptâmâna trecută la cea de-a doua ediție a Congresului Național de Medicină a Stilului de Viață. Congresul a fost organizat de Romanian Society of Lifestyle Medicine (RSLM), în parteneriat cu Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu Pentru Dezvoltarea României. 

Evenimentul din acest an a fost intitulat „Boli letale moderne: Abordăm simptomele sau cauzele?” și a adus publicului roman o nouă abordare științifică a prevenției bolilor, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Cei peste 45 de specialiști prezenți au împărtășit participanților informații valoroase documentate științific despre cum stilul de viață ar putea să ne ferească de boli grave și să ne aducă o bătrânețe lungă și sănătoasă.  

Concluziile cercetătorilor în medicina stilului de viață

Medicul american Caldwell Esselstyn, cercetător premiat pentru lucrările sale despre metodele de vindecare a bolilor de inimă a explicat că aceste afecțiuni nu sunt ireversibile. 

„În arterele noastre se produce un fenomen chimic de constricție care este determinat de alimentația nesănătoasă. În acest mod în zonele în care se acumulează colesterol ar trebui ca vasele să se poată dilata pentru a permite sângelui să treacă. Alimentația bazata preponderent pe plante produce schimbări chimice care au ca efect dilatarea vaselor de sânge așa că avem posibilitatea de a redeveni sănătoși fără operații pentru implantarea de stenturi, fără medicamente care pot avea efecte secundare”, a explicat cercetătorul american Caldwell Esselstyn. 

Un alt medic american renumit pentru studiile sale despre efectele alimentației vegane, Michael Klaper a introdus în prezentarea sa o concluzie extrem de îndrăzneață în ceea ce privește relația între corpul uman și ceea ce mănâncă. 

„Cercetările dovedesc faptul că alimentația influențează informația genetică, în sensul în care anumite alimente activează anumite gene și estompează pe altele. Deci ceea ce mâncăm reprezintă și informație pentru corpul nostru nu doar nutrienți. În acest mod vom putea să știm care alimente influențează apariția unor afecțiuni care au cause genetice și cum să activăm gene benefice pentru sănătatea noastră”, a precizat medicul Michael Klaper.

Profilul României 

Conform unei analize a profilului de țară din 2021, realizată de Comisia Europeană, aproape jumătate din totalul deceselor din România în 2019 pot fi atribuite consumului de tutun, alimentație nesănătoasă, consumului de alcool și nivelului scăzut de activitate fizică.  

În acest context, Romanian Society of Lifestyle Medicine urmărește implementarea curriculumului de medicina stilului de viaţă în universităţile din România pentru formarea unor cadre medicale capabile să ofere pacienților abordări bazate pe dovezi științifice pentru prevenirea, reversia și tratamentul afecțiunilor legate de stilul de viață. 

Societatea Română de Medicină a Stilului de Viață este singura asociație profesională dedicată acestei discipline, concept adus în România în 2018 de dr. Emanuela Mercore Huțanu, care are ca obiectiv introducerea medicinei stilului de viață în programele universitare din România. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe