Newsflash
ACTUALITATE Sănătate privată Știri

Analiză: interesul românilor pentru a doua opinie medicală s-a triplat

de Florentina Ionescu - iun. 27 2023
Analiză: interesul românilor pentru a doua opinie medicală s-a triplat

O analiză recentă arată că un sfert dintre români cer a doua opinie medicală atunci când li se recomandă o intervenție chirurgicală.

Majoritatea românilor (63%) apelează la a doua opinie medicală atunci când vor să verifice un diagnostic pe care l-au primit, în timp ce 24% apelează la un astfel de serviciu pentru a se asigura de necesitatea unei intervenții chirurgicale, atunci când aceasta le este recomandată la o primă consultație. 

Conform datelor centralizate de Aegon România în ceea ce privește accesarea serviciului de a doua opinie medicală Aegon Diagnose.me, 13% au cerut a doua opinie cu privire la interpretarea unei radiologii, RMN sau CT, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Interesul pentru un astfel de serviciu este în creștere, iar numărul clienților care au apelat la a doua opinie medicală prin asigurarea Aegon Diagnose.me s-a triplat în ultimii doi ani. În ceea ce privește intervalul de vârstă, 47% dintre românii care au optat pentru a doua opinie medicală au vârste cuprinse între 36 și 55 de ani. 

Majoritatea cazurilor de a doua opinie medicală au fost deschise pentru a verifica o paletă de 14 specialități medicale, iar cele mai multe cereri au vizat afecțiuni ortopedice, ginecologice, oncologice, neurologice și cardiologice. 

Accesul la medici a devenit mult mai ușor 

„Nevoia de a fi siguri, de a verifica și de a avea opțiuni a cunoscut o dinamică mai accentuată în ultimii ani. Mulți dintre noi solicităm deja mai multe opinii atunci când avem de-a face cu decizii importante, iar când vine vorba despre sănătatea noastră, vrem să avem parte de cea mai bună expertiză medicală și certitudinea unui diagnostic corect. Accesul la medici a devenit mult mai ușor odată cu diversificarea rețelelor de telemedicină și a dezvoltării serviciilor de a doua opinie medicală, disponibile acum la câteva click-uri distanță. Chiar dacă aceste servicii existau și înainte de pandemie, utilizarea lor a cunoscut un avans semnificativ datorită contextului pandemic, care a încurajat tot mai mult comunicarea în online”, a declarat Sînziana Maioreanu, CEO Aegon România.

Românii care au optat pentru acest serviciu de a doua opinie medicală beneficiază anual de trei consultații de a doua opinie medicală. Un avantaj important este că întregul proces are loc în limba română, în condițiile în care corpul medical este format din medici de renume din Austria, Olanda, Franța, Elveția, Germania sau SUA. Serviciul menționat a fost adus la noi în țară prin compania de asigurări Aegon România în anul 2018. 

Probabilitatea unui diagnostic eronat 

Cererea unei a doua opinii este recomandată uneori tocmai de către medicul care a avansat primul diagnostic, pentru a optimiza tratamentul și a reduce procedurile și riscurile inutile la care poate fi supus pacientul, se mai arată în comunicatul de presă. 

Datele furnizate de acest serviciu arată că probabilitatea aplicării unui diagnostic eronat este de 40% chiar și în cazul țărilor care au sisteme de sănătate performante, iar apelând la o a doua opinie medicală riscul unui diagnostic greșit este diminuat în proporție de 90%. 

Aceeași sursă precizează că 15% din cancerele de sân sunt diagnosticate doar ca urmare a unei a doua opinii medicale, în timp ce 45% dintre operațiile de coloană s-au dovedit a nu fi necesare după re-evaluarea documentelor medicale. 


Notă autor:

Fotografie de la MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-computer-boala-imbolnavire-7088530/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe