Newsflash
Internaționale

Antibiotic nou împotriva germenilor multirezistenţi

de Dr. Mariana MINEA - sept. 22 2023
Antibiotic nou împotriva germenilor multirezistenţi

Recent a fost descoperit un antibiotic eficient pentru tratarea infecţiilor produse de Stafilococul auriu la șoareci.

Este vorba de clovibactin, un antibiotic izolat dintr-o bacterie care nu a mai fost studiată până în prezent și care face parte din așa-numita „materie neagră” bacteriană. Bacteriile care intră în această categorie se numesc așa deoarece ele nu pot fi cultivate în plăci Petri. Se estimează că 99% dintre bacteriile existente intră în categoria „dark matter”. Medicamentul a fost descoperit și studiat de o echipă de cercetători din Olanda, Germania, Statele Unite, împreună cu o companie americană de biotehnologie. Studiul*  lor a fost publicat în revista Cell.

Cercetătorii au izolat clovibactin din solul nisipos din North Carolina, cu ajutorul dispozitivul iCHip. Creat în 2015, acesta este inserat la nivelul solului, permiţând astfel izolarea unui număr de 50 de ori mai mare de bacterii decât ar reuși metodele obișnuite. În 2015 a fost deja folosit pentru crearea medicamentului teixobactin, singurul antibiotic descoperit în ultimii zece ani. Teixobactin acţionează împotriva superbacteriilor Gram-pozitiv și  se află deocamdată în studii pe șoareci.

Mod de acţiune

Clovibactin a fost eficient împotriva tulpinilor de Staphylococcus aureus rezistente la vancomicină și la daptomicină, precum și împotriva Enterococcus faecalis și 
E. faecium. Antibioticul se leagă de porţiunea pirofosfat a trei componente esenţiale din arhitectura peretelui bacterian, împiedicând asamblarea acestuia. „Clovibactin se înfășoară în jurul pirofosfatului ca o mănușă strânsă, ca o cușcă”, a explicat Markus Weingarth, cercetător din partea departamentului de chimie al Universităţii din Utrecht, citat de Medscape. De altfel, denumirea medicamentului provine din grecesul klovi – cușcă. 

După legarea de ţintă, medicamentul se autoasamblează în fibrile mari pe suprafaţa membranei bacteriene. Aceste fibrile rămân stabile un timp îndelungat, suficient pentru ca sistemul imunitar să distrugă moleculele sechestrate. Faptul că medicamentul se atașează doar de membranele bacteriene, nu și de celulele animalului, îl face să aibă puţine efecte adverse. Sunt însă necesare studii realizate pe oameni pentru a stabili dacă noul medicament poate fi utilizat în lupta cu superbacteriile.



*https://mhm.bz/z1Ev4 
https://www.nature.com/articles/nature.2015.16675 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe