Newsflash
Știri

APAA desfăşoară campania „Anemia aplastică - Tot ce trebuie să ştii”

de L. Budin - feb. 8 2023
APAA desfăşoară campania „Anemia aplastică - Tot ce trebuie să ştii”

În cadrul campaniei, pacienţii şi familiile lor vor beneficia săptămânal, în mod gratuit, de consultaţii psihologice de grup, organizate online.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) dă startul campaniei de informare şi conştientizare „Anemia aplastică - Tot ce trebuie să ştii”.

sange-celule_rosii-anemie

Conform unui comunicat de presă al APAA, preluat de Agerpres, sesiunile dedicate pacienţilor au început în această săptămână, iar cele pentru aparţinători se organizează din luna iunie.

Se vor desfășura 20 de şedinţe de terapie de grup: primele 16 pentru pacienţi şi ultimele 4 pentru aparţinători.

Înscrierile se realizează online, prin completarea unui formular. Acestea rămân deschise pentru doritori inclusiv pe parcursul derulării campaniei.

Anemia aplastică este o boală rară şi gravă a sângelui, care apare atunci când celulele stem din măduva osoasă se deteriorează şi nu mai sunt produse suficiente celule sanguine pentru a ajuta organismul să funcţioneze normal. Potrivit statisticilor europene, doi oameni la un milion pot primi anual acest diagnostic.

Forma aceasta de anemie poate exista de la naştere sau poate fi dobândită, caz în care este mai frecventă în rândul adolescenţilor şi adulţilor tineri, se precizează în comunicat.

Primele semne care indică anemia aplastică sunt reprezentate de numărul mic de celule roşii, albe şi trombocite din sânge, iar deficitul fiecăreia dintre aceste categorii provoacă diferite simptome.

Numărul mai mic de celule roşii în sânge produce oboseală, slăbiciune, dificultăţi de respiraţie, paloarea pielii, gingii şi unghii palide, ameţeală, dureri, mâini şi picioare reci, dureri în piept. Numărul redus de celule albe în sânge duce la febră, infecţii frecvente sau severe, simptome persistente asemănătoare gripei. Numărul mai mic de trombocite în sânge determină sângerări sau vânătăi uşoare, pete roşii pe piele, sângerări nazale, sângerări ale gingiilor, sânge în scaun şi perioade menstruale grele”, se arată în comunicat.

Pe lângă acestea, pacienţii mai pot observa erupţii cutanate, infecţii care durează o vreme mai îndelungată sau pot acuza stări de greaţă.

Medicii recomandă analize de sânge pentru diagnosticarea afecţiunii, însă pentru un rezultat precis pot fi necesare şi alte investigaţii, precum biopsia măduvei osoase, ecografii, teste hepatice sau radiografii toracice.

Nu există nicio modalitate de a preveni această formă de anemie, dar anumite categorii de persoane prezintă un risc mai ridicat, precum: pacienţii diagnosticaţi cu cancer, care urmează sesiuni de radioterapie ori chimioterapie, pacienţii cu anumite boli infecţioase, cei cu tulburări autoimune sau cu afecţiuni congenitale care pot afecta măduva osoasă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe