Newsflash
Apariții editoriale

Accesibilitate și disponibilitate

de Dr. Cristian TEODORESCU - oct. 2 2015
Accesibilitate și disponibilitate

     Numărul 59 (iulie-august 2015) al publicației Medica Academica abordează subiectul reducerii prețurilor la medicamente începând cu 1 iulie, într-un interviu acordat de Mihaela Udrea, director de politici farmaceutice în cadrul Ministerului Sănătății (în prezent arestată pentru fapte de corupție). Aceasta detaliază procedura stabilirii noilor prețuri odată cu modificarea Ordinului 75 și apariția celor două cataloage naționale – Catalogul național public destinat unităților fără contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Catalogul național al prețurilor medicamentelor de uz uman (CaNaMed). Apariția CaNaMed aduce în discuție posibilitatea ca unii producători de medicamente să fie nemulțumiți sau chiar să se retragă de pe piața internă, ca urmare a unor eventuale presiuni în vederea scăderii prețurilor și pe piața externă care se referențiază în România. Astfel, susține Mihaela Udrea, este necesară regândirea modalității de calcul pentru ca pacienții să aibă în continuare acces și disponibilitate de cumpărare a medicamentelor. În ceea ce privește diferența dintre valoarea prețurilor celor două liste „ca medie, diferențele sunt undeva la 10%, ca economie, procentual, nu pe volum!“, spune Mihaela Udrea, aceasta făcând referire și la reușita recalculării prețurilor unui număr de aproximativ 1.800 de medicamente inovative și 3.800 de medicamente generice. În articolul „Impactul scăderii prețurilor la medicamente“, Delia Budurca descrie modalitatea de calcul a prețurilor medicamentelor generice și originale și analizează posibilitatea instalării unui fenomen de dispariție a medicamentelor. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe