Newsflash
Apariții editoriale

Aspecte ale stărilor angoasante

de Dan LĂZĂRESCU - nov. 21 2013
Aspecte ale stărilor angoasante
   Numărul 59 al periodicului trimestrial Buletinul Asociaţiei Balint se deschide cu articolul „Când mă gândesc la psoriazis, mă gândesc la moarte“, în care dr. Simona Trifu, psihiatru, de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti, în colaborare cu dr. Silvia Răduţ, psiholog clinician tot din Capitală, continuă seria de cazuri expuse în precedentul număr al revistei. De data aceasta este vorba de o femeie de 48 de ani, căsătorită, căreia moartea tatălui său i-a declanşat un psoriazis, care evoluează cu perioade de agravare şi ameliorare în raport cu starea ei emoţională. Prezentând cazul sub forma unor fişe de observaţie, autoarele conchid că pacienta simte nevoia de acceptare socială, contrar personalităţii sale iritabile. Dr. Virgil Enătescu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, împreună cu dr. Virgil Radu Enătescu şi dr. Ileana Enătescu, de la UMF „Victor Babeş“ Timişoara semnează studiul „Utilizarea biofeedback-ului în tulburările de anxietate – implicaţii terapeutice şi patogenice“, în care prezintă tratarea a 41 de subiecţi prin această tehnică de autocontrol. Două cercetătoare de la Centrul de ştiinţe medicale al Universităţii din Debreţin (Ungaria), dr. Merza Katalin şi dr. Kuritárne Szabó Ildikó, prezintă studiul-pilot „Childhood traumatization and self-mutilative behaviour in borderline personality disorder“, referitor la principalele trăsături şi factori etiologici ale unor tulburări de personalitate. Sumarul se încheie cu impresiile medicului Görög Ilona (Braşov) de la weekendul Societăţii de psihosomatică „Mihály Balint“ din Ungaria, desfăşurat, în acest an, la Érd.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe