Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Boli eterogene

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ luni, 10 noiembrie 2014
    Editorialul ce deschide nr. 3 din acest an al revistei Pneumologia, semnat de Florin Mihălţan, redactorul şef al publicaţiei,  subliniază importanţa studiului de referinţă ECLIPSE, desfăşurat în perioada 2008–2011, „care a încurajat căutările de mare rafinament ştiinţific a subtipurilor  de BPOC“. Studiul a analizat eterogenitatea în BPOC-ul stabil, semnalând că simptomele, starea de sănătate şi capacitatea de efort variază substanţial de la un pacient la altul şi se corelează puţin cu VEMS-ul. El a ajutat la diferenţierea şi la înţelegerea mai bună a exacerbatorului frecvent şi a celui non-frecvent, a pacientului cu inflamaţie sistemică persistentă vs. cel fără o astfel de inflamaţie şi a permis o stratificare mai clară a pacienţilor, pe baza istoricului de exacerbări, a markerilor de progresie a bolii (existenţa emfizemului, fibrinogenul). Francesco Bonella (Duisburg) şi Ilaria Campo (Pavia) semnează referatul general privind proteinoza alveolară pulmonară. Termenul cuprinde un grup eterogen de afecţiuni rare caracterizate prin depunerea abundentă de surfactant şi lipoproteine în alveole. Roxana Mîndru, Victor Spînu, Cristina Popa, Elena Botezatu şi Ruxandra Spătaru discută despre diagnostic convenţional şi molecular la un eşantion de pacienţi cu TB-DR. Un interesant clinic este prezentat de Radu Stoica, Irina Negru, Radu Matache şi Miruna Tudor: o rezecţie de trahee pentru stenoză subglotică post-intubaţie la o pacientă cu granulomatoză cu poliangeită (Wegener). Nu lipsesc rubricile „Probleme de combaterea fumatului“ şi „Din activitatea SRP“.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.