Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Când vacanţele devin literatură...

Viața Medicală
Cătălina Constantinescu vineri, 27 noiembrie 2020

Noua carte a doctorului Viorel Pătrașcu, publicată recent la Editura Rocart, cu titlul „Cicladele sub sărutul soarelui”, este alcătuită din impresii ale itinerarelor de vacanţă din 2018 și 2019.

Urmărim captivaţi amintirile de călătorie ale doctorului Viorel Pătrașcu, de parcă totul s-ar desfășura chiar în timpul lecturii. Mai întâi, din 2018: Dubai (și alte locuri din Emiratele Arabe), Veneţia cea „eternă și fascinantă”, Cicladele și fascinanta minune a naturii, Cappadocia.

Din 2019, „călătorul universal” ne poartă prin „orașul Leului”
( Singapore), „Grădina Atlanticului” ( Madeira) cu splendida capitală Funchal, dar ajunge, din nou, și la Cabo de Roca, unde primește cuvenita diplomă de care este foarte mândru. Urmează inegalabila Provence, apoi Valdemossa, „un loc de poveste din Mallorca”, și, în sfârșit, unica Petra și alte minuni de pe acolo.

cicladele

Cărţile de călătorie ale doctorului Pătrașcu ne fac să le citim pe nerăsuflate, naratorul este un bun și atent prieten în voiajul lecturii. Nu lasă nimic la voia întâmplării, ca să poată cuprinde tot ce merită văzut prin locurile pe care le străbate.

Călătorul nostru nu înregistrează ceea ce vede ca atare, mecanic, el are păreri personale sau citează din părerile altora, interpretează realitatea, o laudă sau o judecă, face comparaţii, rezumă inspirat poveștile locurilor sau ale oamenilor banali, celebri sau legendari.

Datele știinţifice (istorice, geografice, politice etc.) sunt ale unui om de cultură care știe ce trebuie să vadă de când pleacă de acasă, ca apoi să completeze la faţa locului.

Când, văzând minunile lumilor străbătute, se întâmplă să-și întoarcă gândul critic spre casă, apar fresce sui generis ale societăţii actuale, cu marasmul și cu hazul ei, descrise cu un condei abil, acid, dar îngăduitor, necruţător, dar mereu empatic, uman.

Mai mult decât un jurnal

Mai mult decât un simplu jurnal de călătorii, cartea este rezultatul fericit al curiozităţii pasionale a unui om de cultură împătimit de călătorii, care scotocește peste tot, cu ochii avizi ai turistului doritor să pătrundă, dincolo de oferta ocazională, spiritul locului și să se pătrundă de el, ca în final, pe hârtie, să rezulte o descriere complexă.

Dar, oricât de solicitată i-ar fi atenţia, oricât s-ar lăsa legănat de otium, rămâne totuși conectat mereu la evenimentele de pe glob. Șampania de Paști savurată în Madeira nu îl detașează de impresia puternică
a recentului atac terorist din Sri Lanka, apoi leagă informaţia de Malraux și redă propriile considerente pe tema terorismului și altor teme mari ale
umanităţii actuale.

Prin lectura cărţilor sale, am „călătorit” mai mult decât aș fi putut propriu-zis să o fac. Pe lângă faptul de necontestat că medicina noastră își are în dr. Viorel Pătrașcu un profesionist desăvârșit, literatura câștigă prin cărţile lui un scriitor adevărat, un talent care și-a găsit o fericită modalitate de a-și exprima natura sa umană complexă, sensibilă, exigentă și de a împărtăși experienţele sale de viaţă.

Etichete: Cicladele sub sărutul soarelui Viorel Pătrașcu carte calatorii Dubai Madeira Singapore grecia Mallorca jurnal calatorii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.