Newsflash
Apariții editoriale

Celulele stem dentare și regenerarea

de Dr. Cristian TEODORESCU - ian. 22 2016
Celulele stem dentare și regenerarea
  Succesul încă limitat al regenerării tisulare ghidate în patologia parodontală a generat dezvoltarea unor noi tehnici, bazate pe celulele stem mezenchimale. Rolul celulelor stem dentare în procesul regenerativ este analizat în nr. 4/2015 al Clujului medical, de către o echipă a UMF „Iuliu Hațieganu“ și a Institutului de Oncologie clujean. Dintre noile surse de celule stem mezenchimale fac parte ligamentul parodontal (PDLSC), pulpa dentară (DPSC), papila apicală (SCAP), foliculul dentar (DFPC) și dinții deciduali (SHED). Cele două proprietăți majore ale acestor celule sunt capacitatea de autoreînnoire și transformare în celule osoase, adipoase sau cartilaginoase.
Aproximativ 60–70% din populație prezintă cel puțin un semn de afectare a articulației temporo-mandibulare (ATM), atenționează echipa de medicină dentară a universității clujene, într-un articol dedicat factorilor etiologici ai acestei patologii. Alăturarea factorilor psihologici, fiziologici, structurali, posturali și genetici determină o dereglare a echilibrului sistemului stomatognat, iar stresul și anxietatea sunt responsabile de hiperactivitatea musculară, însoțită frecvent de spasme, contracții, dizarmonie ocluzală sau artrită degenerativă. Supraîncărcarea ocluzală și parafuncții precum bruxismul sunt direct implicate, în calitate de factori biomecanici, iar creșterea nivelului de estrogeni completează lista etiologiei acestei patologii.
 Un articol semnat de specialiștii în chirurgie oncologică și anestezie din Cluj-Napoca și Timișoara aduce în discuție rolul ketaminei în tratamentul durerii cronice în cancer. Utilizarea acestei molecule a devenit din ce în ce mai frecventă, cu scopul reducerii administrării opioidelor după operații, efectul analgezic fiind datorat antagonizării receptorilor N-methyl-D-aspartate (NMDA) și activării receptorilor opiozi. Ketamina devine astfel o opțiune adjuvantă opioidelor, atunci când acestea devin ineficiente, face parte din a treia linie de tratament analgezic al acestei patologii și induce obligativitatea precauției, datorită efectelor adverse și a contraindicațiilor: hipertensiune intracraniană, delir, istoric recent de apoplexie sau psihoză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe