Newsflash
Apariții editoriale

Cercetarea balcanică în timpul pandemiei

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 10 2020
Cercetarea balcanică  în timpul pandemiei

Primele două numere din anul acesta ale revistei Archives of the Balkan Medical Union (ABMU) aduc în prim plan rezultate noi ale cercetărilor realizate în mai multe domenii medicale.

Balkan Medical UnionDe exemplu, un studiu efectuat de un grup de cercetători din Ucraina (Mykhailovska N.S. et al.) arată care este valoarea biomarkerilor cardiovasculari și osoși în predicţia evoluţiei bolii coronariene în postmenopauză.

Au fost evaluate 115 femei aflate în postmenopauză și diagnosticate cu boală coronariană ischemică, care au fost împărţite în trei grupuri: cu densitate minerală osoasă normală, cu osteopenie și cu osteoporoză. Laringectomia totală reprezintă o intervenţie radicală care afectează profund calitatea vieţii pacienţilor.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul Clinic Colţea (Grigore et al.) arată, în urma chestionarelor aplicate pentru 100 de pacienţi, că afectarea calităţii vieţii a fost influenţată în special de aspectul fizic după intervenţie și de scăderea capacităţii funcţionale.

Mai multe studii au arătat că un număr mare de celule neuroendocrine pot fi regăsite la nivelul mucoasei colorectale la pacienţii cu colită ulcerativă. Un grup de cercetători (Curte A. et al.) a analizat biopsiile colonice de la 42 de pacienţi.

În urma analizei imunohistochimice s-a constatat că hiperplazia celulelor neuroendocrine se corelează cu anumiţi parametri clinici și histologici, care pot influenţa managementul acestor pacienţi. Paraganglioamele sunt tumori benigne, vasculare, non-cromafine.

Prezentarea clinică depinde de localizarea acestor tumori. Două cazuri de paraganglioame timpanojugulare, prezentate de un grup de cercetători din București (Grigore R. et al.), ne arată provocările întâlnite în terapia acestor formaţiuni tumorale.

Multe alte subiecte de interes pot fi lecturate în cele două numere ale revistei, printre care: evoluţia pe termen lung a pacienţilor cu gușă hipertiroidizată și tratamentul chirurgical, nivelul B1 și B12 ca factor de predicţie în apariţia polineuropatiei periferice la pacienţii cu tuberculoză pulmonară, terapia combinată în litiaza ureterală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe