Newsflash
Apariții editoriale

Chirurgia viitorului

de Dan Dumitru MIHALACHE - ian. 22 2016
Chirurgia viitorului
Chirurgia este principala temă a numărului din noiembrie al revistei Medica Academica, iar chirurgia robotică este cap de listă. Într-un interviu semnat de Delia Budurcă, redactorul șef al revistei, profesorul Richard Satava spune că România este lider regional în chirurgia robotică. Richard Satava este profesor de chirurgie la Universitatea Washington (Seattle, SUA) și Yale University și a fost evaluator al noilor tehnologii care sunt propuse spre achiziție și dezvoltare armatei SUA. El spune că există tehnologii care vor face o mare diferență în sănătate. Următorul pas important pe care medicina îl va face în acest domeniu, consideră profesorul Satava, va fi chirurgia energetică, „fără incizii“. Un alt specialist în chirurgie, de data aceasta cardiovasculară, conf. dr. Horațiu Moldovan vorbește, în cadrul unui alt interviu, despre viitorul chirurgiei cardiovasculare. El spune că perspectiva de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pe termen scurt și mediu este „în mod evident spre tehnici minim invazive și chiar spre tehnici percutane sau hibride“. Pe termen lung, specialistul vede chiar o fuziune a acesteia cu cardiologia intervențională.
Numărul din decembrie al revistei mai sus-amintite pornește de la ideea că mai presus de orice supraspecializare profesională, medicul nu ar trebui să renunțe la dimensiunea sa de om de cultură, enunțată într-un amplu interviu, de prof. dr. Dan Dumitrașcu, prorector la UMF „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca și șeful secției medicină internă III a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. El spune că, cu cât generațiile sunt mai tinere, cu atât sunt mai nereceptive la cultură: „Eu nu reușesc să-mi fac rezidenții să facă diferența între «din cauza» și «datorit㻓. Seria de interviuri continuă cu cel acordat de conf. dr. Florentina Ioniță-Radu, managerul Spitalului Militar Central. Ea vorbește despre planurile de dezvoltare a spitalului, mișcarea medicilor civili către medicina militară și invers, a celor militari către medicina civilă, dar și despre gestionarea accidentului din clubul „Colectiv“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe