Newsflash
Apariții editoriale

Contemplare științifică și estetică

de Dr. Mariana MINEA - aug. 28 2020
Contemplare științifică și estetică

Într-un august dominat de anxietate, citirea publicaţiei Romanian Medical Journal – Revista Medicală Română, Ediţie de Arte oprește un pic timpul în loc și reașază lucrurile.

RMJ Arte

În primul rând, cu două cadouri emoţionante: un tablou al pictorului Sorin Adam, ilustraţie la comentariul semnat de Lidia-Trăușan Matu, șef de lucrări la UMF „Carol Davila”, și primele două pagini ale revistei, din care te privesc, într-o frumoasă comuniune, medici-scriitori și scriitori-medici. Cehov, Schiller, Rabelais, Bulgakov, Cronin, Doyle, Hosseini, Brumaru, Baranga, Voiculescu, Brătescu-Voinești, Zeletin, Mihailide, B.O. Popescu sunt o parte dintre ei.

        Ediţia de Arte a revistei a fost creată, explică în editorial dr. Grigore Bușoi, redactorul-șef, pentru a le oferi medicilor un spaţiu de reflecţie filosofică, întrucât „medicul trebuie să se găsească într-o contemplare știinţifică și estetică liberă”.

        Cititorul va găsi aici lecturi mai mult decât plăcute, grupate pe capitole. De exemplu, „Bucuriile simple și cele șapte păcate”, text semnat de Alexandru Surdu, „Date biografice semnificative care mi-au marcat viaţa” – de Ion Donoiu, „Nicolae Leon și o anecdotică a literaturii” – Mihail Mihailide. Despre rolul muzicii în „popularizarea” poeziei lui Mihai Eminescu, cu amplificarea melancoliei și distilarea tânguirii, scrie C.D. Zeletin. Un capitol consistent este dedicat istoriei medicinei. Ștefan Cristea face o incursiune în istoria ortopediei din România, Ana Rebedea analizează modul în care istoria psihiatriei ruse se întretaie cu cea a literaturii, plecând de la cazul lui Daniil Harms, cunoscut la noi pentru volumul „Mi se spune capucin”.

        În memoria profesorului Ioan Bradu Iamandescu scriu Eugen și Daniela Coliţă, doctoranzi ai celui care a fost șeful catedrei de Psihologie Medicală și Psihosomatică a UMF „Carol Davila”. Revista oferă și două recenzii-prezentări de carte semnate de Mihai-Cristian Popescu, „Acte și discursuri politice celebre” și „Pianistul epigenetic sau sfârșitul medicinei (așa cum o știam)”, aceasta din urmă aparţinând profesorului Adrian Restian.

        Încheiem felicitând echipa editorială pentru demers și realizare și împrumutând cuvintele cu care Grigore Bușoi își intitulează editorialul: „Omnia mea mecum porto” (Tot ceea ce am, duc cu mine).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe