Newsflash
Apariții editoriale

Controverse pe programele europene de vaccinare

de D. D. M. - ian. 16 2014
Controverse pe programele europene de vaccinare
   Ediţia în limba română a revistei British Medical Journal, din decembrie 2013, publică, în cadrul rubricii „Editoriale“, o serie de articole, printre care şI „Obezitatea maternă şi riscul de boală cardiacă la urmaşi“. Semnatarul acestuia, Pam Factor-Litvak, epidemiolog, profesor asociat la Mailman School of Public Health, Columbia University, New York, încearcă să demonstreze că alimentaţia exagerată a mamei şi obezitatea, ca şi subnutriţia maternă, „sunt asociate cu modificări certe în mediul intrauterin“, care generează un aport crescut de nutrienţi la fătul în dezvoltare. În acest fel, spune autorul, mecanismele de adaptare fetale pot conduce la dereglări „permanente sau tranzitorii în programarea metabolică“. Datele folosite de autor provin din mai multe observaţii, pe care acesta le citează din abundenţă. Un alt subiect, amplu dezbătut, este găzduit de rubrica „Controverse“ şi se referă la utilitatea iniţierii, la nivel european, a unui program universal de vaccinare împotriva hepatitei B. Profesorul Pierre Van Damme şi colegii săi de la Institutul de Boli Infecţioase şi Vaccinuri al Universităţii din Antwerp (Belgia) susţin această idee, în timp ce Tuija Leino şi colegii săi de la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Asistenţă Socială, Helsinki (Finlanda) consideră că, în condiţiile în care resursele existente sunt limitate, în ţările cu o incidenţă foarte scăzută a hepatitei B este greu de justificat un astfel de program „pentru prevenirea cazurilor iatrogenice rare“. Ei spun că „o armonizare a programelor de vaccinare la nivel european nu este un scop în sine“, câtă vreme există diferenţe de infrastructură şi de epidemiologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe