Newsflash
Apariții editoriale

Corelaţii diverse

de Dr. D. M. - dec. 15 2014
Corelaţii diverse
Cuprinsul numărului 3 din 2014 al revistei Clujul medical, publicaţia ştiinţifică a UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca,  este, ca de obicei, unul variat. Melinda Csapo şi Liviu Lazăr trec în revistă patofiziologia şi prevenţia cardiotoxicităţii induse de chimioterapie, iar Anda Maria Ster şi colab. discută despre rolul stresului oxidativ şi al insuficienţei vasculare în glaucomul primar cu unghi deschis.
La capitolul „Cercetare originală“, Anamaria Raluca Badea, Laurenţiu Nedelcu, Mădălina Văleanu şi Dumitru Zdrenghea au studiat relaţia dintre fracţiunile de lipide serice şi variabilitatea frecvenţei cardiace la pacienţii diabetici cu terapie cu statine. Corelaţia între parametrii antropometrici parentali şi neonatali, practicile de hrănire şi obezitatea la copii a fost studiată prospectiv de un colectiv de autori, în perioada martie–mai 2014, la 179 de nou-născuţi cu greutatea peste 4.000 g, în şase maternităţi din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu şi Oradea. Au fost înregistraţi parametrii antropometrici ai părinţilor, inclusiv câştigul ponderal al mamei pe durata sarcinii, comorbidităţi (DZ, HTA), parametrii antropometrici ai nou-născuţilor, modalitatea naşterii, tipul de hrănire şi formula de lapte în alăptarea mixtă şi artificială. Concluzii: macrosomia atrage riscul naşterii prin cezariană (54% din grupul de studiu) şi o rată scăzută a alăptării exlusive la sân (32%). Cezariana reduce incidenţa alăptării la sân. Doar 22,3% din taţi şi 11,7% din mame au avut greutate mare la naşterea copiilor. Valoarea sputei induse în diagnosticul şi managementul copiilor cu astm bronşic este subliniată de Sorana Staticescu şi colab. Nu lipsesc nici articolele  pe teme de medicină dentară şi prezentările de caz.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe