Newsflash
Apariții editoriale

Cu de toate

de Alexandra NISTOROIU - nov. 10 2014
Cu de toate
   Recunosc că până la acest nr. 57 nu m-am mai delectat cu revista editată de Colegiul Medicilor Maramureş, Maramureşul medical. Aşa că încep prin a mărturisi că m-a surprins că în consiliul editorial al publicaţiei, care se doreşte reprezentativă pentru medicii din judeţ, se regăsesc nu mai puţin de şapte medici care activează în alte judeţe. Primul text, despre evaluarea primară a bolnavilor hemiplegici, este scris de prof. dr. Ştefania Kory Calomfirescu, dr. Marilena Kory-Mercea şi dr. Mircea Şerpe. În mai puţin de două pagini, cele două autoare se citează fiecare de câte patru ori. Dar nu ar trebui să ne mire. Câteva pagini mai târziu, doamnei prof. Kory Calomfirescu îi sunt dedicate două pagini încărcate de elogii la rubrica „Istoria medicinii şi farmaciei“. Dr. Meda Ioana Rednic semnează un material despre evenimentul coronarian acut, bazat pe o anchetă sociologică în rândul medicilor de diferite specialităţi, direct implicaţi în acordarea de asistenţă medicală de urgenţă pentru această afecţiune. Deşi prezentarea studiului ar putea beneficia de mai multă grijă şi nişte îmbunătăţiri punctuale (de pildă, graficul care arată 86% de răspunsuri negative şi 14% pozitive este urmat de un comentariu al autoarei, legat de aceeaşi întrebare, din care aflăm că, de fapt, procentele au fost fix pe dos), concluziile sunt interesant de urmărit. Nu cred că pot spune ceva asemănător despre textul care îl succede: „Principii de diferenţiere a sindroamelor“. Care sindroame vă întrebaţi? Ei bine, Tai Yang, Yang Ming, Shao yang, TaiYin, Jue Yin. Se pare că nu sunt figuri de arte marţiale, ci diferite diagnostice oferite de medicina tradiţională chineză. Dr. Gabriela Hirian, specialist în alergologie şi imunologie clinică, semnează un articol despre rinita la copil. Articolul este documentat dintr-o singură sursă, dar măcar este una legitimă: recomandările oficiale ale Academiei Europene de Alergologie şi Imunologie Clinică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe