Newsflash
Apariții editoriale

De la antigene la efectorii reacţiei imunitare

de Dr. biol. Coralia Bleotu - aug. 20 2021
De la antigene la efectorii reacţiei imunitare

Aflat la a doua ediție, volumul „Imunologie și Imunopatologie” abordează aspecte diverse, de la prezentarea declanșatorilor răspunsului imun, până la efectorii reacţiei imunitare.

imunologie-si-imunopatologie-editia-a-doua-grigore-mihaescu-carmen-chifiriuc

Realizat de autori cu o bogată experienţă didactică și de cercetare în domeniul Imunologiei (Grigore Mihăescu, Carmen Chifiriuc), volumul Imunologie și Imunopatologie, publicat de Editura Medicală, a constituit încă de la apariţie un eveniment editorial marcant pentru domeniul știinţelor biologice, cu o largă aplicabilitate în domeniul medical.

Aflată la a doua ediţie (prima, în 2015), lucrarea se întinde pe 747 de pagini și abordează aspecte diverse, de la prezentarea declanșatorilor răspunsului imun (antigenele), până la efectorii reacţiei imunitare: factorii umorali și celulari ai imunităţii înnăscute și dobândite.

Progresele realizate în cercetarea din ultimele decenii au făcut posibilă înţelegerea unor patologii greu de diagnosticat și de tratat în perioada premergătoare. În acest sens, de un interes deosebit este capitolul privind biologia răspunsului imun.

Acesta explică detaliat mecanismele celulare și moleculare prin intermediul cărora funcţia imunitară se activează și generează efectorii protectori ai organismului uman și animal, faţă de nonself, fie că sunt molecule sau sunt agenţi infecţioși (virusuri, bacterii, fungi).

O atenţie egală este acordată manifestărilor patologice, care pot să se producă în urma activării unui răspuns imun cu intensitate exagerată faţă de anumite antigene naturale, denumite alergene, dar mai ales din cauza presiunii crescânde pe care o exercită agenţii chimici, poluanţi ai aerului și, în special, ai alimentelor preparate industrial, generatori ai reacţiilor de hipersensibilitate.

Răspunsul imun se activează nu numai faţă de molecule nonself, dar și faţă de componente moleculare proprii (self) organismului. Dincolo de un anumit prag al intensităţii, reactivitatea imunitară faţă de self, depășind starea de toleranţă fiziologică, generează maladiile autoimune.

Un capitol este dedicat imunodeficienţelor. Volumul subliniază importanţa rolului protector al sistemului imunitar, rol care se extinde dincolo de sfera largă a nonself și cuprinde domeniul protecţiei anti-self alterat. În acest context, se consideră că în organism se generează un număr nedefinit de accidente genetice, care determină apariţia celulelor tumorale.

Sistemul imunitar are capacitatea de a detecta și de a liza celulele neoplazice, înainte ca ele să se multiplice și să genereze o tumoră, așadar neoplaziile clinice ar fi consecinţa incapacităţii sistemului imunitar de a detecta și de a liza celulele malignizate.

Autorii explică bazele moleculare ale respingerii grefelor de ţesuturi și organe. Se aduce în prim plan, așadar, un domeniu de mare interes, cunoscându-se faptul că așteptările transplantului se vor împlini atunci când se va reuși toleranţa specifică faţă de antigenele grefei și se va elimina astfel necesitatea tratamentului imunosupresor pe termen lung.

Volumul se adresează tuturor studenţilor biologi, mediciniști și, în egală măsură, absolvenţilor facultăţilor de Medicină umană, Biologie și Medicină veterinară, precum și specialiștilor medici, biologi, biochimiști, chimiști ale căror preocupări profesionale, practice sau teoretice, interferează cu domeniul Imunologiei.

Întregul demers al lucrării reprezintă o excelentă oportunitate de reconectare la multitudinea problemelor și întrebărilor de profil imunologic, pentru care autorii propun răspunsuri riguros argumentate știinţific, completate de solide elemente de biologie celulară și moleculară.

Dr. biol. Coralia Bleotu
Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe