Newsflash
Apariții editoriale

Diagnostice dificile

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 18 2014
Diagnostice dificile
În numărul din martie 2014 al revistei Maramureşul medical, semnalăm două prezentări de caz interesante, cu dificultăţi şi surprize diagnostice. Este vorba de  o leptospiroză cu tulpina Pomona, cu afectare predominant musculară, în care dr. Ioan Ieţcu şi colab., de la Spitalul Judeţean Suceava, subliniază importanţa anamnezei minuţioase, care pune deseori diagnosticul şi orientează precoce itinerarul pacientului, evitând digresiuni inutile; al doilea caz (rar în literatura de specialitate), prezentat de dr. Vasile Daraban, dr. Taras Kramar şi dr. Liliana Neaga, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, este o tumoră de jejun, la un pacient în vârstă de 83 de ani, la care s-a intervenit cu laparatomie pentru ocluzie intestinală. Dr. Gabriela Hirian răspunde la câteva întrebări în legătură cu testarea alergologică la copii: de ce, cum, cine, când? Reţinem că rezultatele testării trebuie interpretate întotdeauna în funcţie de contextul clinic, iar prin efectuarea testelor de provocare în condiţii de maximă siguranţă se stabileşte diagnosticul corect, nefiind astfel necesară eliminarea inutilă a unor medicamente sau alimente din dieta pacientului.
 Dr. Vasile Daraban îşi exprimă opinia privind salarizarea în orele de gardă, iar  dr. Stenczel Norbert, din Baia Mare, prezintă rezultatele unui studiu experimental despre evaluarea efectelor hormonilor glucocorticoizi asupra sistemului nervos central prin teste comportamentale şi învăţare. Cercetările, efectuate pe şobolani, au dus la următoarele concluzii: dexametazona – în doză unică scade motilitatea spontană, iar efectul este  cumulativ la administrări repetate; creşte emotivitatea în doză unică şi o scade la administrare repetată; administrată pe termen scurt, stimulează capacitatea de învăţare spaţială şi a reflexelor condiţionate; stimulează memoria de scurtă durată şi inhibă capacitatea de regăsire a informaţiilor stocate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe