Newsflash
Apariții editoriale

Diagnosticul rapid al TB-MDR

de - aug. 9 2016
Diagnosticul rapid al TB-MDR
     În ultimul număr din revista Pneumologia putem citi despre opțiunile de tratament în cazul neoplasmelor pulmonare diagnosticate în stadii avansate. 90% din cazuri sunt diagnosticate tardiv, pentru că simptomatologia nu devine evidentă decât în stadiile avansate ale cancerului bronhopulmonar. Dacă pentru boala diagnosticată în stadiile I, II și IIIA tratamentul cel mai bun este cel chirurgical, în stadiile IIIB și IV terapia adecvată este cea sistemică și paliativă. În cazul unei metastaze unice, provenită dintr-o tumoră primară rezecabilă, pacientul poate beneficia de metastazectomie și rezecția tumorii primare.
     Apneea obstructivă în somn reprezintă o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în rândul populației, mai ales în contextul creșterii numărului de cazuri de obezitate. Dacă nu este tratată corect, apneea în somn poate duce la boli coronariene, hipertensiune arterială și boli cardiace congestive, dar și la creșterea rezistenței la insulină, putem citi în articolul semnat Dan Teculescu. Terapia cea mai eficientă pentru pacienții care suferă de apnee în somn este reprezentată de administrarea presiunii pozitive continue a căilor respiratorii.
     În paginile următoare ale revistei aflăm noutăți despre diagnosticarea TB-MDR cu ajutorul noilor teste Xpert MTB/RIF și LPA, care detectează și TB rezistentă la rifampicină. Sensibilitatea și specificitatea testelor sunt foarte ridicate, iar timpul de obținere a rezultatelor este foarte scurt, acestea fiind deosebit de utile în cazuri ce reprezintă urgențe medicale și nu numai.
     Alte subiecte abordate în numărul curent al revistei „Pneumologia“ sunt revărsatele pleurale întâlnite în cadrul neoplasmelor ovariene, bronșiectaziile din fibroza chistică și sarcină și lărgimea distribuției eritrocitare ca factor de prognostic în exacerbările acute ale BPOC. (O. R.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe