Newsflash
Apariții editoriale

Dimensiunea spaţio-temporală a organismului uman

de D. D. M. - apr. 18 2014
Dimensiunea spaţio-temporală a organismului uman
   „Ştiind că îmbătrânesc şi că sunt muritori, oamenii sunt preocupaţi de noţiunea de timp şi mai ales de trecerea ireversibilă a timpului“, îşi începe editorialul din ultimul număr pe 2013 al revistei trimestriale a Societăţii Academice de Medicină a Familiei – Practica medicală – prof. as. dr. Adrian Restian, redactor şef al revistei. Dar, deşi în ultimul secol noţiunile de spaţiu şi timp au fost modificate profund – fizicienii au descris o lume cu 11 dimensiuni, ba chiar cu 20 –, profesorul Restian spune că încă avem, în mintea noastră, „imaginea de timp şi de spaţiu absolut, pe care Isaac Newton a introdus-o acum 400 de ani (...), continuăm să gândim într-o lume cu patru dimensiuni“, timpul fiind una dintre ele. Am rămas tributari fizicii mecaniciste, mult depăşită de complexitatea şi subtilitatea fenomenelor patologice actuale, dar şi de „descoperirile fizicii contemporane, foarte greu de înţeles“. De aceea, spune editorialistul, va trebui să trecem de la medicina moleculară la cea cuantică – să nu ne limităm doar la a gândi lucrurile în molecule palpabile, ci şi în câmpuri de unde şi probabilităţi. Şi asta, pentru că „organismul nostru nu este numai un sistem fizic sau chimic, ci şi un sistem de comunicaţii“. Este un editorial amplu, care încearcă să explice dimensiunea spaţială a organismului uman, mecanismele de luptă antientropică ale acestuia etc., dar şi felul în care se poate acţiona asupra dimensiunii sale temporale. Din oferta editorială a acestui număr al revistei, am remarcat un referat foarte bine structurat privind tuberculoza şi practica stomatologică, dar şi o serie de studii privind: rolul aportului sodat, al natriurezei şi al sensibilităţii la sare în etiopatologia hipertensiunii arteriale esenţiale, determinarea DXA la nivelul antebraţului, la femeile din România aflate în postmenopauză etc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe