Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Dincolo de cuvinte

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA vineri, 17 iunie 2022

Îmi este greu să găsesc un titlu mai potrivit pentru, repet, bijuteria pe care o ţin în mână și pe care o voi așeza sub pernă, incitat de subtitlul IMNURI ORFICE.

CANTEC IN CENUSA-1

Pluralul „imnuri” mi se pare mai potrivit decât cel de „imne”, folosit de un alt mare poet, Ioan Alexandru, cu care, în anume măsură, consonează tematic. Prin volumul Cântec în Cenușă, Ecaterina Petrescu Botoncea egalează cu prisosinţă scrierile de înalt nivel de subtilitate care ne-au fost dăruite până acum. Mă refer la Khalil Gibran, în care îi aflu corespondenţa. Totodată, îmi vine în minte un fragment de replică din „Furtuna” lui William Shake­speare: „Suntem făcuţi din plămada viselor”. Din această plămadă își trag seva cântecele cărţii autoarei, medic-scriitor, care merită cu prisosinţă o bună traducere și difuzare, spre gloria literaturii române.

Dostoievski spunea că doar frumosul poate salva lumea. În vremuri de criză, impregnate de spaime, neliniști și restricţii apăsătoare de tot felul, impostură și pleavă ridicate în rang înalt, doar credinţa și arta pot redresa echilibrul balanţei care acum înclină spre dezastru. Cartea Ecaterinei Petrescu Botoncea le îmbină pe amândouă, dezvăluind trăiri de mare puritate, de înălţime și adâncime totodată.

Este o carte de poezie? De proză? Sau, mai degrabă, o îngemănare de genuri prin care respiră arta sublimă a muzicii? Este un duh care se degajă și plutește dincolo de cuvinte. Asociaţia Medicilor Scriitori și Publiciști Români îi conferă Medalia de Aur.

Etichete: Cantec in Cenusa Ecaterina Petrescu Botoncea

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC