Newsflash
Apariții editoriale

Două decenii de chirurgie laparoscopică

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 28 2017
Două decenii de chirurgie laparoscopică
     Prima intervenție chirurgicală laparoscopică în România a avut loc în anul 1957, la Brăila, arată dr. Mihaela Leșe în articolul pe care îl semnează în numărul din martie al revistei Maramureșul Medical. Potrivit autoarei, care expune experiența de 20 de ani în chirurgia laparoscopică a chirurgilor de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare (1997–2017), primele colecistectomii laparoscopice au fost efectuate la Constanța (1991), Cluj-Napoca (1992) și București (1993). Această acumulare de experiență a permis medicilor ca în prezent să poată aborda laparoscopic o gamă largă de patologii.
     Infecția cu West Nile, o zoonoză din ce în ce mai frecventă, are un tablou clinic reprezentat de apariția unei meningo-encefalite, transmiterea ei realizându-se prin intermediul țânțarului Culex. Virusul are afinitate crescută pentru celula nervoasă. Dr. Ecaterina Pop spune, în articolul pe care îl semnează în acest număr al revistei, că în unele cazuri virusul poate să nu afecteze sistemul nervos central, situații în care simptomatologia este mult estompată, bolnavul prezentând o stare febrilă nespecifică.
     În același număr, alte subiecte abordate sunt: importanța consimțământului bolnavului în cadrul actului medical, un studiu cu privire la factorii de risc psihosociali prezenți la angajații ocoalelor silvice din cadrul Direcției Silvice Maramureș, o statistică despre personalul medical din România și o secțiune despre istoria medicini.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe