Newsflash
Apariții editoriale

Douăzeci de ani

de Dr. A. M. - iul. 17 2015
Douăzeci de ani
 Romanian Journal of Rhinology, ajuns în al cincilea an de apariţie, continuă să fie o platformă interdisciplinară pentru toţi specialiştii interesaţi de rinologie, domeniu tratat cu predilecţie de orelişti, dar în colaborare cu alergologii, infecţioniştii, pediatrii, neurologii, neurochirurgii, pneumologii şi chirurgii OMF.
Al doilea număr din 2015 (aprilie–iunie) este deschis de editorialul semnat de profesorul Codruţ Sarafoleanu, redactorul şef, care răspunde la întrebarea: „Ce am învăţat în 20 de ani de chirurgie sinusală endoscopică?“. Experienţa dobândită în cadrul Clinicii ORL de la Spitalul „Sf. Maria“ din Bucureşti – unde această tehnică operatorie a fost introdusă în 1993, devenind rutină din toamna anului următor – include peste şapte mii de intervenţii. Pregătirea medicului orelist pentru chirurgia sinusală endoscopică este foarte importantă şi începe, după cum scrie universitarul bucureştean, printr-un program de învăţare în trei paşi (anatomie macro- şi endoscopică, detaliile imagistice ale leziunilor întâlnite, respectiv corelarea şi integrarea celor trei tipuri de imagini), urmat de pregătirea practică propriu-zisă, care apoi se aplică la pacientul investigat corect, cu indicaţie realistă pentru o intervenţie endoscopică. Mai reţinem câteva din ideile desprinse din experienţa chirurgului orelist: operăm pacienţi, nu tomografii computerizate; nu trebuie realizată intervenţia în orb (adică fără o vizibilitate adecvată); fiecare caz trebuie individualizat; orice chirurg trebuie să fie pregătit să convertească intervenţia endoscopică într-o operaţie deschisă.
    Din sumarul acestui număr, semnalăm studiile privind stadializarea endoscopică şi histologică în rinosinuzita cronică, evaluarea imagistică a variaţiilor pneumatizării sinusului sfenoid, dar şi efectul apei minerale ozonate în rinosinuzita cronică (acest din urmă articol fiind semnat de orelişti de la Chişinău). Revista publică şi câteva review‑uri, pe teme variind de la rolul celulelor gliale olfactive în medicina regenerativă la cel al mediatorilor inflamaţiei în patogeneza polipozei nazale sau despre utilizarea implanturilor în chirurgia reconstructivă a ţesutului moale şi a cartilajului nazal.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe