Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Echilibru între practică şi doctrină

Viața Medicală
Dr. Al. TRIFAN luni, 10 noiembrie 2014
   Numărul 3/2014 al Revistei de neurologie şi psihiatrie a copilului şi adolescentului din România, editată sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale şi a Societăţii de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din România (SNPCAR) se deschide cu articolul „Urgenţe psihiatrice în epilepsie – consideraţii practice“, semnat de prof. dr. Ştefan Milea. Textul enunţă aspecte ce explică dificultăţile în aceste urgenţe. În primul rând, existenţa a patru faţete: neurologică, psihopatologică, somatică şi terapeutică. Apoi, faptul că epilepsia este o afecţiune heterogenă. În al treilea rând, focarul epileptic poate fi situat în sau poate antrena orice structură a creierului. Tratamentul poate fi greu de condus din cauza necooperării, inconştienţei şi agresivităţii pacienţilor. Se pot întâlni următoarele aspecte: lipsa informaţiilor; pacienţi cu antecedente epileptice certe; prezenţa doar a unor simptome; pacientul la prima criză; examenul EEG neconcludent. Referatul general „Imagerie, fantezie, fantasmatizare” (prezentat de subsemnatul)are un caracter doctrinal, argumentând concepţia că, la copil, contrar părerilor psihanalistului Sigmund Freud, reveria nu este o atitudine de respingere a realităţii, ci o activitate mentală benefică. Fantasmatizarea este modul în care îşi construieşte personalitatea şi îşi află identitatea sa psihologică. Reveria derulează o multitudine de proiecte ale lumii, confirmate sau nu în cursul existenţei, constituind şi un mecanism de obţinere a rezilienţei în adolescenţă. AVC ischemic la copil (Mirela Manea, Georgiana Golea, Raluca Mălăiescu)are o incidenţă estimată la 2–13/100.000. Simptomele sunt diferite în funcţie de teritoriul alterial afectat. Sumarul revistei se încheie cu un studiu clinic focalizat pe polineuropatia inflamatorie acută, demielinizantă la copii, efectuat de conf. dr. Svetlana Hadjiu şi colab. din Chişinău.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.