Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

eHealth în România

Viața Medicală
D. D. M. joi, 3 octombrie 2013
      „Cui îi este frică de fişa electronică de sănătate?“, se întreabă editorialistul numărului din septembrie al revistei Politici de sănătate, Maria Vasilescu. Pornind de la o poveste din America despre efortul pe care SUA a trebuit să-l facă pentru a o putea implementa „cu succes“, autoarea textului prezintă un studiu, din care reiese că folosirea dosarelor electronice îmbunătăţeşte calitatea deciziilor clinice cu 82% şi scade rata erorilor medicale cu 86%. Şi pentru că, probabil, ideea acestui editorial a pornit de la încercarea (din nou) a CNAS de a informatiza sistemul medical românesc, prin introducerea fişei electronice, a cardului de sănătate şi a prescripţiei electronice, Maria Vasilescu aminteşte cititorului că un alt preşedinte al CNAS ne spunea „răspicat“ că acest lucru va fi finalizat în anul 2011. Şi „iată că azi e un nou început“, conchide editorialistul. Şi noul buget european pentru tehnologiile eHealth se pare că va fi mai mare… cu 39%, spune, într-un interviu acordat revistei amintite, Peteris Zilgalvis, directorul Unit for Health and Well Being, Digital Agenda for Europe, DG Connect, Comisia Europeană. Tehnologiile informatice sunt importante atât în prevenţia bolilor, cât şi în vindecarea lor, spune acesta, făcând totodată şi câteva referiri la modul cum poate fi implementată strategia naţională de eHealth în România şi la felul cum sprijină Comisia Europeană ţările din estul Europei pentru a înţelege, dezvolta şi implementa asemenea programe. Despre impactul economic al eHealth pentru România scrie Lăcrămioara Stoicu-Tivadar, preşedintele Societăţii române de informatică medicală, care spune că îi încurajează mereu pe studenţi să folosească tehnologia pentru aplicaţii concrete, evidenţiind ceea ce este nou şi spectaculos în tehnologie. Şi, pentru că nevoile de îngrijiri cresc de la an la an, în contextul în care nu se întrevede o creştere a bugetului sănătăţii pe termen scurt sau mediu, conf. dr. Sorin Paveliu, Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Titu Maiorescu, Bucureşti, prezintă câteva tipuri de analize economice folosite în alegerea unui program în domeniul sanitar. El spune, printre altele, că introducerea noilor tehnologii medicale – foarte scumpe, dar mai cost-eficace – se poate face doar dacă se are în vedere eliminarea celor învechite. Pentru asta, însă, va trebui să ştim care este cost-eficacitatea fiecăreia în România, spune conf. dr. Paveliu.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.