Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Excese şi lipsuri

Viața Medicală
Dr. C. M. joi, 3 octombrie 2013
     Supraproducţia de medici dentişti este „piatra de moară a problemelor din stomatologie“, afirmă dr. Marton Pantel, preşedintele Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR), în editorialul publicat în Viaţa stomatologică nr. 2/2013. Iar pentru rezolvarea acestei probleme, este nevoie de colaborarea între practicieni, care nu au cum să se bucure de apariţia a 1.200–1.500 de noi medici dentişti în fiecare an, şi cadrele didactice frustrate de sacrificarea calităţii pregătirii în favoarea instrucţiei de masă. Soluţia ar fi ca alocarea bugetară să se coreleze cu necesarul pieţei. Fostul preşedinte al AMSPPR, dr. Voicu A. David, se apleacă asupra altui subiect fierbinte al specialităţii: excluderea tratamentelor patologiei stomatologice din asigurările sociale de sănătate. Dsa rememorează istoria adoptării, în 1999, a singurului pachet de servicii medicale de bază, clădit pe realitatea că „în stomatologie, atât în asigurările sociale, cât şi în cele private de sănătate, solidaritatea şi subsidiaritatea nu se pot aplica şi nu pot funcţiona după acelaşi algoritm ca în medicina generală“. Autorul denunţă încălcarea obligaţiilor constituţionale şi legale prin neasigurarea tratamentelor sociale ieftine (profilaxiei, restaurare bazală a funcţiilor, urgenţe) şi remarcă lipsa de reacţie a celor care beneficiau de aceste servicii – deschizând drumul, conform logicii ministrului sănătăţii, pentru tăieri din bugetele patologiilor de care „nu se moare“: dermatologică, oftalmologică, reumatologică sau psihiatrică.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC