Newsflash
Apariții editoriale

Excese şi lipsuri

de Dr. C. M. - oct. 3 2013
Excese şi lipsuri
     Supraproducţia de medici dentişti este „piatra de moară a problemelor din stomatologie“, afirmă dr. Marton Pantel, preşedintele Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR), în editorialul publicat în Viaţa stomatologică nr. 2/2013. Iar pentru rezolvarea acestei probleme, este nevoie de colaborarea între practicieni, care nu au cum să se bucure de apariţia a 1.200–1.500 de noi medici dentişti în fiecare an, şi cadrele didactice frustrate de sacrificarea calităţii pregătirii în favoarea instrucţiei de masă. Soluţia ar fi ca alocarea bugetară să se coreleze cu necesarul pieţei. Fostul preşedinte al AMSPPR, dr. Voicu A. David, se apleacă asupra altui subiect fierbinte al specialităţii: excluderea tratamentelor patologiei stomatologice din asigurările sociale de sănătate. Dsa rememorează istoria adoptării, în 1999, a singurului pachet de servicii medicale de bază, clădit pe realitatea că „în stomatologie, atât în asigurările sociale, cât şi în cele private de sănătate, solidaritatea şi subsidiaritatea nu se pot aplica şi nu pot funcţiona după acelaşi algoritm ca în medicina generală“. Autorul denunţă încălcarea obligaţiilor constituţionale şi legale prin neasigurarea tratamentelor sociale ieftine (profilaxiei, restaurare bazală a funcţiilor, urgenţe) şi remarcă lipsa de reacţie a celor care beneficiau de aceste servicii – deschizând drumul, conform logicii ministrului sănătăţii, pentru tăieri din bugetele patologiilor de care „nu se moare“: dermatologică, oftalmologică, reumatologică sau psihiatrică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe