Newsflash
Apariții editoriale

Factori-cheie în terapia oncologică

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 1 2018
Factori-cheie  în terapia oncologică
    Cel mai recent număr al revistei Cancerworld aduce în prim-plan o serie de subiecte actuale din domeniul oncologiei: taxonomia moleculară a cancerului de sân, tratamentul tumorilor primare și riscul metastazării, radioterapia fracționată și efectele sale asupra celulelor tumorale in vivo, chirurgia oncologică și factorii-cheie care influențează rezultatele etc.
    În numărul curent, Janet Fricker vorbește despre o abordare integrativă și o clasificare de precizie a tumorilor. Un studiu care a urmărit identificarea profilelor mutațiilor în cancerul de sân a constat în evaluarea a 173 de gene din probele prelevate de la 2.500 de paciente ce aveau cancer de sân. Mutațiile PIK3CA (40,1%) și TP53 (35,4%) au fost prezente majoritar. Studiul a împărțit mutațiile identificate în patru mari clustere, acestea putând identifica anumiți biomarkeri, utilizați pentru a testa noi tratamente.
    PROM (patient reported outcomes measures) utilizează evaluările pacienților asupra calității vieții înregistrând experiențele subiective prin intermediul unor chestionare. Există două tipuri de PROM: măsuri generice ale calității vieții și măsuri specifice bolii. Simon Crompton trece în revistă metoda PROM. Principalii responsabili de aceste tehnici de evaluare sunt The European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC), The Centre for Patient Reported Outcomes Research din Marea Britanie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe