Newsflash
Apariții editoriale

Farmacoterapie adaptată patologiilor

de Florentina Ionescu - dec. 2 2022
Farmacoterapie adaptată patologiilor

Prof. dr. farm. Simona Negreș și prof. dr. farm. Cornel Chiriţă vin în ajutorul studenţilor și absolvenţilor facultăţilor de Farmacie cu un volum prin care tinerii își pot exersa cunoștinţele teoretice de farmacologie.

aspecte-practice-de-farmacie-clinica-2022

Apărută anul acesta la Editura Printech, cartea Aspecte practice de farmacie clinică este una impresionantă. În cele 352 de pagini sunt cuprinse atât noţiuni generale de farmacoterapie, cât și aplicaţii. Coordonat de prof. dr. farm. Simona Negreș și de prof. dr. farm. Cornel Chiriţă, volumul este extrem de util studenţilor și absolvenţilor facultăţilor de Farmacie, precum și farmaciștilor care urmează să susţină examenul de rezidenţiat. Prin intermediul său se poate exersa întocmirea diverselor scheme farmacoterapice și farmacografice.

Lucrarea este împărţită în 11 capitole care acoperă, pe lângă noţiunile introductive, și posologia, medicaţia OTC a sistemului nervos central, a aparatului respirator, a aparatului cardiovascular, a tulburărilor metabolice, a aparatului digestiv, a bolilor osteoarticulare, farmacoterapia bolilor infecţioase și medicaţia dermatologică.

Privită în ansamblu, cartea cuprinde mai multe tipuri de exerciţii de Farmacie clinică, ce includ mai multe aspecte: exerciţii prin notarea valorii de adevăr a enunţurilor care se referă la indicaţii terapeutice, reacţii adverse sau contraindicaţiile diverselor medicamente; exerciţii prin completarea unor spaţii punctate; exerciţii ce vizează asocierea unor medicamente cu indicaţiile terapeutice, reacţiile adverse sau contraindicaţiile acestora.

Prezentarea unor cazuri clinice

Cele 11 capitole sunt îmbogăţite cu mai multe subcapitole, unul dintre cele mai complexe fiind cel dedicat medicaţiei sistemului nervos central. În „Aspecte practice de farmacie clinică” sunt expuse cazuri care prezintă diagnosticul pacienţilor, analizele de laborator și prescripţiile medicale pentru patologia de care suferă aceștia. Studenţii au de rezolvat mai multe cerinţe care se referă, de exemplu, la concordanţa dintre diagnostic și tratament; la mecanismul de acţiune a medicamentelor prescrise; la reacţiile adverse și la contraindicaţiile medicamentelor; la corectarea schemelor posologice etc.

Ca tip de exerciţiu, pentru însușirea cunoștinţelor teoretice, autorii propun studenţilor întocmirea unor scheme de tratament în funcţie de patologia și de comorbidităţile pacientului, în conformitate cu ghidurile terapeutice în vigoare.

În concluzie, „Aspecte practice de farmacie clinică” poate fi considerat un instrument deosebit de util, mai ales prin tipurile de exerciţii propuse. O mare parte din problemele de terapie prezentate au fost concepute din capitolele incluse în actuala bibliografie propusă pentru examenul de rezidenţiat, și anume Manualul de Farmacoterapie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe