Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Fumătorii, risc de BPOC și SASO

Viața Medicală
Dr. Cristian TEODORESCU luni, 6 iunie 2016
     Echipa medicală a departamentului de medicină respiratorie a USMF „Nicolae Testemițanu“ din Chișinău abordează, în numărul 1/2016 al revistei Pneumologia, impactul fumatului asupra patogenezei bronhopneumoniei cronice obstructive (BPOC). Este cea mai studiată maladie indusă de fumat. Cercetătorii analizează originea autoimună a BPOC și modificările epigenetice. Aceștia apreciază că 40% din cei care manifestă o astfel de patologie sunt fumători activi sau foști fumători, iar studiile au pornit de la existența unei conexiuni între modificările epigenetice induse de fumatul matern și dezvoltarea ulterioară a patologiei pulmonare.
     Modificările arhitecturii somnului induse de fumat fac subiectul unui studiu elaborat de medici din cadrul universităților de medicină din București, Timișoara și Oradea. Aceștia analizează efectele acestui viciu în cadrul tulburărilor respiratorii în timpul somnului, respectiv sindromul de apnee în somn obstructiv (SASO), și apreciază că există un efect sinergic între fumat și SASO, ambele crescând morbiditatea cardiovasculară.
     Medici ai Institutului de Pneumo­ftiziologie „Marius Nasta“ din București și ai Universității de medicină bucureștene aduc în discuție localizările rare ale tuberculozei extrapulmonare – cutanată, testiculară și auriculară. În primele două cazuri, diagnosticul s-a stabilit prin confirmarea histopatologică prin evidențierea granuloamelor cu necroză cazeoasă centrală, iar în al treilea caz prin identificarea bacililor acid-alcoolorezistenți în microscopie și culturi pozitive din secreții otice. Se apreciază că, la nivel mondial, 10–25% din infecțiile TBC sunt localizate extrapulmonar, la pacienți imunocompromiși. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.