Newsflash
Apariții editoriale

Genetica, riscul cardiac și infecțiile respiratorii

de Monica GEORGESCU - feb. 22 2017
Genetica, riscul cardiac și infecțiile respiratorii
    În sezonul rece, infecțiile respiratorii la copii sunt frecvente. În 70% din cazuri, acestea sunt determinate de virusuri, mai rar de bacterii. Până la vârsta de șapte ani, copiii prezintă aproximativ 8–12 episoade de infecții respiratorii pe an, apoi numărul îmbolnăvirilor scade la două-trei episoade pe an, frecvență înregistrată și la adulți. Despre simptomele și tratamentul acestora putem citi mai pe larg în numărul din ianuarie al revistei Viață+sănătate, în articolul semnat de dr. Cristina Sbiera-Zavarache. Este important de știut că tratamentul cu antibiotic este indicat doar în infecțiile cu etiologie bacteriană dovedită, cum ar fi angina acută streptococică, otita acută, pneumonia acută bacteriană. Nu se recomandă antibiotic în angina acută virală, laringita acută sau bronșiolită.
    Cei care se abțin de la fumat, fac sport regulat, mențin o greutate sănătoasă și au o alimentație echilibrată își pot reduce semnificativ riscul de infarct, chiar dacă sunt predispuși genetic să îl facă. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, despre care scrie dr. Dan Rusu. Cercetătorii au concluzionat că un stil de viață sănătos ar putea înjumătăți riscul cardiovascular la persoanele predispuse genetic, însă și reciproca este valabilă: stilul de viață nepotrivit crește riscul de apariție a problemelor cardiace la cei care se bucură de un risc genetic scăzut.



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe