Newsflash
Apariții editoriale

Ghidul de tratament în cancerul gastric

de Dr. Maria DRAGOTĂ - feb. 27 2015
Ghidul de tratament în cancerul gastric
   Din cuprinsul revistei Chirurgia nr. 6, noiembrie-decembrie 2014, semnalăm articolul privind tratamentul chirurgical al cancerului gastric în Japonia, de la standardizare către individualizare, semnat de K. Maruyama şi H. Katai (Tokio). Asociaţia japoneză pentru cancer gastric, fondată în 1962, a organizat întruniri ştiinţifice anuale, a creat, împreună cu spitalele membre un registru naţional şi a publicat Clasificarea Japoneză a cancerului gastric şi ghidul de tratament în cancerul gastric. Proporţia de cancere gastrice în stadiul I a fost de 22,5% între 1963 şi 1966, crescând la 59,3% în 2008. Rata de supravieţuire la cinci ani a fost de 37,5% pentru cazurile de rezecţii gastrice în perioada 1963–1966, şi a crescut la 70,1% în 2008. Principiile terapeutice chirurgicale s-au modificat de la „intenţie de radicalitate prin chirurgie extensivă şi standardizată“ la „abordare chirurgicală individualizată şi rezonabilă, axată pe siguranţă şi calitate a vieţii“. Această tendinţă a dat naştere unei palete variate de tratamente chirurgicale: operaţii minim invazive, operaţii de prezervare a funcţionalităţii, extensie optimă a limfadenectomiei şi operaţii agresive, dar sigure.
   M. R. Diaconescu, M. Glod, I. Costea, M. Grigorovici, S. Diaconescu (Iaşi) trec în revistă exereze tiroidiene şi timice în chirurgia hiperparatiroidismului (Hp). Studiul retrospectiv realizat a cercetat incidenţa, formele clinice, histologia şi atitudinea chirurgicală adoptată în leziunile tiroidiene şi timice coexistente într-o serie de 82 de cazuri consecutive de Hp operate în perioada 1984–2013. Evaluarea meticuloasă pre- şi intraoperatorie a tuturor observaţiilor de Hp a permis actuala orientare către chirurgia minim invazivă a acestor leziuni în dauna explorării bilaterale tradiţionale, preferinţă ce creşte totuşi riscul potenţial al ignorării unor leziuni tiroidiene sau timice semnificative. Chirurgul trebuie să fie avizat asupra posibilităţii de a se confrunta cu asemenea leziuni sincrone şi determinat pentru a practica o operaţie completă într-un singur timp.
   Despre strategiile chirurgicale în pancreatita acută severă – indicaţii, complicaţii şi aborduri chirurgicale discută L. Kiss, Gh. N. Sârbu, A. Bereanu, R. Kiss (Sibiu). Atitudinea conservatoare este un concept terapeutic ce promite. Intervenţia chirurgicală întârziată până după a treia săptămână de la debutul afecţiunii creşte semnificativ şansa de supravieţuire. Apariţia complicaţiilor este obişnuită, cu evoluţie spre insuficienţă organică, ce necesită intervenţie de urgenţă. Necroza de colon reprezintă un factor de prognostic independent al supravieţuirii.
   V. Deaconescu şi colab. (Bucureşti) au abordat tratamentul chirurgical în cancerul de rect stenozant. Motivaţia chirurgiei ca prim gest terapeutic (pe lotul studiat de autori) a fost dată de necesitatea rezolvării complicaţiei de tip ocluziv, pacienţii beneficiind ulterior de radio- şi chimioterapie. Oportunitatea unei a doua intervenţii chirurgicale, în scopul îndepărtării tumorii, a fost stabilită pe baza răspunsului terapeutic la radio- şi chimioterapie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe