Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Harta extinsă a hematologiei

Viața Medicală
Dr. Grațiela Grădișteanu vineri, 23 aprilie 2021

Lucrarea Hematologie, apărută anul acesta la Editura Medicală, completează volumul informaţional de continuitate imuno-hematologică al studenţilor biologi, mediciniști, precum și al specialiștilor din laboratoarele de profil.

hematologie

Volumul Hematologie a fost precedat de un alt titlu de mare actualitate, „Imunologie și imunopatologie”, apărut în 2015, la aceeași editură. Bogat ilustrat cu imagini și scheme reprezentative, acest volum dedicat domeniului vast al hematologiei se distinge prin complexitate și structurarea modernă a conţinutului. Problemele heterogene ale Hematologiei sunt prezentate într-o succesiune logică, atractivă, în care partea descriptivă este urmată de expunerea mecanismelor moleculare și de substratul genetic al procesului.

        Autorii acordă o atenţie deosebită fiziopatologiei componentelor celulare și moleculare ale sângelui, accentuând în special patologia coagulării sângelui și patologia hemoglobinei, subliniind de fiecare dată determinismul genetic al fenotipului patologic. Se constituie, în acest fel, o imagine de ansamblu a patologiei moleculare și a celulelor sanguine susţinute de mecanismul modificării substratului genetic și al mecanismelor care le determină. Demersul răspunde standardelor europene și prezintă în termenii biologiei celulare și moleculare problematica de fond a domeniului: componentele celulare și moleculare ale sângelui și funcţiile lor.

        Prezentarea problemelor de fond ale Hematologiei este completată în mod armonios cu metodologia modernă de diagnostic: electroforeza proteinelor plasmatice pentru mieloame, citogenetica, metodele moleculare (PCR, RT-PCR), citometria în flux. În același timp, este semnalat riscul unor rezultate eronate pe care le pot furniza aparatele automate de determinare a parametrilor sanguini.

Premieră absolută în România

        Trebuie semnalată o premieră absolută în literatura știinţifică din ţara noastră: posibilitatea utilizării bioinformaticii ca o metodă de orientare a diagnosticului molecular, pe baza analizei computerizate a datelor existente cu privire la interacţiunile genelor care concură la realizarea unei funcţii. Construcţia in silico a căilor moleculare de semnalizare intergenică permite, cu un grad mai mare sau mai mic de probabilitate, identificarea genei sau genelor cu rol esenţial în reglarea unui program celular.

        Acumularea datelor analitice de biologie moleculară va ușura construcţia reţelelor de interacţiune genică și, totodată, va permite identificarea genei a cărei funcţie a fost alterată prin mecanism genetic. Disfuncţia proteinei codificată de gena modificată deschide posibilitatea remediului, fie prin administrarea proteinei sintetizată chimic, fie prin neutralizarea excesului cu anticorpi specifici.

        Creșterea numărului de afecţiuni hematologice, înţelegerea relaţiilor complexe care se stabilesc între „datele” furnizate de analiza hematologică și funcţionarea organismului, ca și nevoia de a dezvolta tehnici noi și de a stabili tratamente adecvate necesită o cunoaștere aprofundată a domeniului, în toate aspectele acestuia. Într-o perioadă puternic influenţată de ecourile globalizării, manifestate dramatic la nivelul sănătăţii individului și a comunităţii, prezentarea actualizată a unor informaţii știinţifice fundamentale devine un imperativ. Aceasta este și miza unei astfel de lucrări care, cu un grad mare de adresabilitate, oferă o hartă cuprinzătoare a uneia dintre cele mai captivante zone de cercetare, esenţiale pentru înţelegerea proceselor și a transformărilor intervenite în organismul uman.

Etichete: Hematologie Editura Medicală

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.