Newsflash
Apariții editoriale

Hipertensiune și factori proinflamatori

de Monica GEORGESCU - feb. 3 2017
Hipertensiune și factori proinflamatori
     Primii inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei (IECA) au fost izolați din veninul șarpelui Bothrops jararaca de către Ferreira și colegii săi, în 1970. Așa a început istoria unei clase de medicamente care a revoluționat tratamentul hipertensiunii și a afecțiunilor cardiace. În numărul din noiembrie al revistei Viață+sănătate, dr. Ionel Bratu prezintă un ghid comprehensiv al medicației antihipertensive și al mecanismului de acțiune al acesteia, cu accent special pe inhibitorii de enzime de conversie ai angiotensinei (IECA) și sartanii sau blocanții receptorilor de angiotensină II (BRA). În numărul din decembrie al aceleiași reviste, dr. Bratu continuă seria prezentărilor dedicate medicației cu rol crucial în tratamentul bolilor cardiovasculare prezentând istoria și evoluția betablocantelor. La începutul anilor ʼ60, James Black a creat propranololul, primul betablocant apt pentru uz clinic, cu administrare orală. Black și-a dorit să creeze un medicament care să încetinească ritmul inimii, un efect dezirabil în angina pectorală, însă un alt efect al betablocantelor, care a surprins cercetătorii, a fost scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, acestea au efect pozitiv în cazul tulburărilor de ritm cardiac și scad riscul de mortalitate dacă sunt administrate ulterior infarctului de miocard.
     Tot în numărul din decembrie al revistei, dr. Laura Herețiu abordează subiectul factorilor proinflamatori. Principalii factori exogeni care au rol în etiologia bolilor inflamatorii sunt fumatul, obezitatea, alimentația, dar și anumite tratamente medicamentoase. S-a demonstrat că fumatul creează un status proinflamator prin modificarea numărului de celule aparținând sistemului imunitar și a produșilor acestora, precum și prin alterarea funcției lor. Obezitatea contribuie și ea la întreținerea unui mediu proinflamator, conchide medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe