Newsflash
Apariții editoriale

Hormonii din psoriazis și leptina în BCV

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - iul. 7 2016
Hormonii din psoriazis și leptina în BCV
     În primul număr al revistei Clujul Medical din 2016 putem citi despre rolul hormonilor în patogenia psoriazisului, care pot fi utilizați drept țintă a tratamentului în acest tip de afectare cutanată. Deși inițial hormonii sexuali și prolactina au fost primii descoperiți a avea legătură cu boala psoriazică, steroizii și hormonii tiroidieni au un rol important în această patologie. Leptina, grelina și insulina sunt de asemenea implicate, dar și obezitatea, explică dr. Iulia Ioana Roman în articolul din primele pagini ale revistei.
     Ficatul gras nu este cauzat numai de alcoolismul cronic. În prezent, din cauza creșterii numărului de cazuri de obezitate, această afecțiune a devenit din ce în ce mai des întâlnită, fără a avea vreo legătură cu consumul de alcool. Terapia steatozei hepatice are la bază scăderea în greutate și exercițiul fizic, laolaltă cu tratarea comorbidităților, potrivit articolului semnat dr. Mihai Alexandru Munteanu.
     În următoarele pagini ale revistei putem citi un studiu interesant despre progresia bolilor cardiovasculare (BCV) la pacienții obezi sau supraponderali cu niveluri serice crescute de leptină. Implicarea leptinei în ateroscleroză este semnificativă, acest hormon limitând inflamația și stresul oxidativ din afectarea vasculară aterosclerotică. Astfel, pacienții cu un nivel seric de leptină de peste 2.000 pg/ml și un IMC peste 28kg/m2 au un pronostic mai bun decât cei cu valori inferioare, sugerând rolul protector al hormonului la persoanele supraponderale.
     În numărul curent al revistei „Clujul Medical“ mai putem citi despre rolul extractului din semințe de vitis vinifera în modularea factorilor Bax-α și Nk-kB, implicați în stresul oxidativ și apoptoza indusă de razele ultraviolete sau despre afectarea osoasă la pacienții cu boli renale cronice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe