Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Imunologul față în față cu COVID-19

Strădania de a ţine o balanţă corectă între agresiunea noului virus și rezistenţa antiinfecţioasă a organismului este foarte bine redată în volumul COVID-19*, apărut recent la editura UZP, sub semnătura medicului imunolog Corneliu Zeana.

covid zeana

Originea virusului SARS-CoV-2, spune autorul cărţii, este legată de reacţia naturii faţă de agresiunea antropogenă, ca poluarea radioactivă, chimică, cu unde electromagnetice ș.a., factori destabilizatori ai mesajului genetic perpetuat prin lanţurile de ARN și ADN. Virusurile sunt mai apte să dezvolte asemenea mutaţii, care explică schimbarea afinităţii de specie, contagiozităţii și spectrului leziunilor pe care le induce în diverse organe și sisteme.

Noul coronavirus s-a adaptat de-acum speciei noastre, și-a stabilizat genomul, astfel încât omenirea va convieţui cu el pe timp indefinit. Probabilitatea dispariţiei sale este redusă, dar posibilă. Se discută, astfel, cazul encefalitei letargice von Economo, care a provocat o epidemie gravă în Austria, în preajma Primului Război Mondial, și care a dispărut fără să poată fi investigată virusologic. Tulpina coronavirusurilor a dat și agenţii cauzali ai SARS și MERS. Rezistenţa naturală faţă de COVID-19 joacă un rol major, formele grave și mortalitatea fiind apanajul vârstnicilor și al celor cu comorbidităţi grave.

În urmă cu mai bine de două decenii, Stephen Hawking vorbea chiar despre extincţia speciei umane, ca urmare a atacurilor succesive ale unor noi și noi virusuri mutante apărute în cadrul instabilităţii biosferei, aceasta având o origine antropogenă. Ultimul capitol al cărţii ţine de domeniul literaturii science-fiction, pornind de la această viziune escatologică a autorului. Este marca medicului-scriitor Corneliu Zeana.

*Cartea se găsește la librăria Asociaţiei Generale a Inginerilor din România

Etichete: covid UZP corneliu zeana

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC