Newsflash
Apariții editoriale

Însemnări de-o viaţă

de Paula ROMANESCU - aug. 26 2022
Însemnări de-o viaţă

Structurat pe mai multe capitole, amplul volum „Guardul sănătăţii”, de dr. Grigore Bușoi, ilustrează o viaţă de om.

Coperta Health Guard

Medicul Grigore Bușoi arată prin însemnările sale că de când se știe este și a fost guard al sănătăţii, preocupat de interferenţele din câmpul medical. Despre acestea aduc mărturie nenumăratele sale studii, începând cu „Istoria specialităţii de medicină generală” și continuând cu o suită de „spovedanii” în tot ceea ce presupune regatul medicinei și slujitorii ei.

Volumul Guardul sănătăţii, apărut la Editura Medicală Amaltea, în 2021, este un întregitor portret realizat din fărâme de lumină ce reconstituie o viaţă de om. Om care probează astfel că venirea sa pe lume va fi adus acesteia un adevărat adaos, înscriindu-se între cei care au lăsat/sunt în lumea medicală românească „urme vibrante” cu înnobilări de știinţă, artă și cultură.

Primele trei capitole sunt rezervate medicinei, cu toate avatarurile prin care aceasta a trecut și trece de când pe lume e (că doar omnia fluunt, omnia mutantur!). Tot aici își află portretizare și confraţii autorului – medici, guarzi de nădejde la zăgazurile vieţii.

Capitolele patru și cinci ne poartă prin adieri înaripate și răsădiri populare în armonii lirice de tip poeme într-un vers, distihuri, haiku, ghicitori, catrene etc., semn că nimic din ce este cultural nu-i rămâne străin medicului Grigore Bușoi, creator și consumator de cultură și artă.

În universul autorului

Capitolul al șaselea ne poartă sub lumina pentadei întru sănătate mintală cât timp ne va răsuna în suflet îndemnul/chemarea din imnul naţional al României – „Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte/În care te-adânciră barbarii de tirani!”.

Pentru că drept este că (mai) avem în ţară medici veghetori la sănătatea trupului și minţii noastre. Dar la fel de drept este că și noi, cei vegheaţi, suntem datori să facem o lume sănătoasă care să semene cu noi (!) și să nu-i îngăduim somnului raţiunii să tot nască ce și cum știe el mai bine.

Colocviul ilustraţiilor, capitol cu care se încheie volumul, ne poartă prin universul familial al autorului: fotografia sa din anii de-nceput (și ce fecior frumos era!), o pictură realizată de soţia sa, dr. Cristina Bușoi, cărţi cu dedicaţie primite de la diverși (dar nu oarecare!) scriitori, ca tot atâtea exerciţii de admiraţie, diplome, documente, înscrisuri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe