Newsflash
Apariții editoriale

Înțelegerile din sistem

de D. D. M. - nov. 27 2015
Înțelegerile din sistem
     Te bucuri enorm când salvezi viața unui om și mori de fiecare dintre cei pentru care nu reușești, spunea, în interviul acordat revistei Medica Academica numărul 60, dr. Alina Tănase, directoarea medicală a Institutului Clinic Fundeni (ICF) și coordonatoarea Programului de transplant medular din România. Anul acesta, medicii Secției de transplant medular de la ICF au salvat o tânără de 33 de ani, printr-un haplotransplant (primul realizat în România), secția urmând ca în următorii ani să primească și acreditare internațională. Una din cheile reușitei unui transplant medular, explică doctorița Tănase, o reprezintă discuția cu pacientul. El trebuie să înțeleagă care este procedura și șansele de a traversa cu bine această etapă din viața sa. Nu vom insista asupra restului de subiecte tratate în acest număr al revistei, lăsăm cititorului acest lucru, dar ne oprim asupra unui alt interviu, de data aceasta acordat de dr. Gheorghe Borcean, președintele interimar al CMR, care aduce câteva lămuriri asupra atribuțiilor CMR, dar și a problemelor la zi ale sistemului medical românesc, creșterea salariilor personalului medical, efectele introducerii cardului de sănătate ș.a.
     Trecem repede la numărul următor al revistei (numărul 61), unde ne oprim la semnalul de alarmă privind comercializarea medicinii, tras de chirurgul Vytenis Andriukatis, ministrul sănătății din Lituania și comisar UE pentru sănătate. Dacă spitalele publice nu sunt suficiente, spune acesta, trebuie stabilite niște înțelegeri cu sistemul privat, însă trebuie să fie foarte clar ce servicii sunt acoperite din fondul public de asigurări, iar „acești bani nu trebuie să genereze profit“. Apoi, banii plătiți în sistemul privat trebuie utilizați într-un mod transparent, „după aceleași reguli care se aplică în sistemele publice“. Trecând peste articolele științifice de la rubrica „emc“, poposim asupra unei recomandări, cu un grad însemnat de curiozitate: siropul de știucă. Este un sirop care, spune autorul, ajută la vindecarea de „microbul știucăritului“. De menționat că această recomandare vine la pachet cu invitația la un concurs de pescuit („Cupa medic – Știucar“) de la jumătatea acestei luni. Suntem avertizați însă că siropul respectiv nu are efect în toate cazurile. Problema este că aflăm asta doar în finalul articolului care, de altfel, încheie acest număr al revistei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe