Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Întrebări fundamentale

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE marţi, 10 ianuarie 2017

     Printre preocupările decidenților politici din cadrul G7 se află și asigurarea cu caracter universal, respectiv conceptul conform căruia oamenii ar trebui să aibă acces la serviciile de îngrijire a sănătății indiferent dacă au sau nu capacitatea de a plăti. Cu toate acestea, există o mare discrepanță între obiective și capacitatea de a le realiza. Chiar dacă națiunile sunt capabile să identifice resursele necesare, rămân fără răspuns întrebările fundamentale cu privire la crearea unei asigurări cu caracter universal eficiente, se arată în editorialul cu care se deschide numărul din octombrie al revistei BMJ, ediția în limba română. Sunt întrebări la care semnatarii editorialului propun câteva posibile soluții. Se poate preveni malignizarea esofagului Barrett prin tratament medicamentos? Este întrebarea la care autorii sintezei privind această afecțiune (Prachi Pophali și Magnus Halland) oferă niște variante în această direcție. Cel mai recent ghid clinic al ACG, spun aceștia, recomandă tratamentul cu inhibitor al pompei de protoni o dată pe zi, dar și alte medicamente pot reduce riscul de evoluție spre adenocarcinom esofagian: antiinflamatoarele nesteroidiene, aspirina, metformina și statinele. Compresia medulară metastatică face obiectul unei analize semnate de Rusha Al Quraiany și Emily Collins, din care aflăm că între cinci și zece pacienți din 200 cu cancer în stadii terminale vor avea, în ultimii doi ani de viață, compresie medulară metastatică, ceea ce duce la leziuni neurologice ireversibile.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.