Newsflash
Apariții editoriale

Malpraxisul în esenţa sa

Malpraxisul în esenţa sa

Lucrarea Etica medicală în era COVID-19: acum și pentru viitor ne prezintă problemele de malpraxis văzute din interiorul profesiilor medicale.

Coperta Etica medicala

Av. Luminiţa Ioana, decan Baroul Argeș

„Percepţia generală când ai în faţă o lucrare care dezbate problema malpraxisului este că îţi poate oferi informaţii despre cum trebuie procedat când te confrunţi cu o astfel de problemă, care sunt metodele legale pentru a demonstra o situaţie de malpraxis. Pare că orice dezbatere despre malpraxis este doar un act de acuzare împotriva medicului, împotriva actului medical.

Lucrarea Etica medicală în era COVID-19: acum și pentru viitor ne prezintă problemele de malpraxis văzute din interiorul profesiilor medicale. Ea ne face să înţelegem diferenţele între simpla nemulţumire faţă de rezultatul unei acţiuni medicale și ceea ce reprezintă malpraxisul în esenţa sa. Fără să fie o pledoarie pentru actul medical, dar nici un instrument de acuzare pentru situaţiile de malpraxis, lucrarea de faţă reprezintă o explicaţie știinţifică atât din punct de vedere medical, cât și juridic, o prezentare a cadrului legal în care se încadrează situaţiile de malpraxis.

Această lucrare ne demonstrează că trebuie luptat cu mentalitatea potrivit căreia întotdeauna singurul vinovat de malpraxis este medicul. Din cauza acestei mentalităţi, există situaţii în care medicii au ajuns să practice o medicină defensivă, solicitând analize suplimentare, nu neapărat necesare. Evită luarea unei decizii medicale hotărâte pentru că încearcă să se pună la adăpost de o eventuală acuzaţie de malpraxis. În astfel de situaţii suferă atât pacientul, cât și întregul sistem medical.

Necesitatea unei astfel de lucrări este dată de realitatea că nu trebuie în mod obligatoriu căutat un vinovat, ci este absolut necesar să se încerce identificarea cauzelor, a situaţiilor premisă, a greșelilor efective, pentru a se putea evita repetarea lor.”

Procuror Cătălin-George Bărbuceanu, PCA Pitești

„Cartea doctorului Petru-Emil Muntean – „Etica medicală în era COVID-19: acum și pentru viitor” – aduce în lumina publică intens dezbătutul subiect al malpraxisului atât din perspectivă medicală, cât, mai ales, din punct de vedere juridic. Ea ajută în stabilirea metodologiei de investigare a malpraxisului, respectiv a condiţiilor concrete de tragere la răspundere penală a medicului, inclusiv prin prisma unui practicant al acestei știinţe.

Totodată, lucrarea vine să relateze și din perspectiva celui care săvârșește actul medical, care în anumite condiţii ar putea fi încadrat ca malpraxis. Aduce în discuţie și factorul subiectiv ce poate sta la baza unei astfel de analize, fără însă a neglija aspectele obiective ce pot fi reţinute în practica curentă a medicului.

Cartea încurajează analizarea tuturor perspectivelor înaintea stabilirii vinovăţiei medicului curant. Astfel, ea ne face să înţelegem actul medical și din perspectiva medicului, care poate deveni excesiv de riguros în solicitarea de analize suplimentare premergătoare acestuia, dorind a se proteja, de cele mai multe ori, de litigii. Acest lucru poate conduce la întârzierea actului medical ce uneori reclamă urgenţă.

Recomand cu încredere cartea tuturor celor interesaţi de acest subiect, atât practicanţilor din domeniul medicinei, cât și profesioniștilor dreptului. Am convingerea că le va fi de un real folos.”

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe