Newsflash
Apariții editoriale

Managementul durerii și riscurile blocurilor neuraxiale la gravide

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - nov. 1 2017
Managementul durerii și riscurile blocurilor neuraxiale la gravide
     Managementul durerii este o condiție esențială pentru scurtarea perioadei de spitalizare, putem citi în cel mai recent număr al Revistei române de Anestezie și terapie intensivă, indexată în baza de date PubMed Central. Managementul durerii trebuie standardizat preoperator, intraoperator și postoperator. Pacienții cu o durere intensă preoperator au un risc mai mare de a dezvolta durere cronică postoperator, scrie Gabriella Iohom în editorialul din numărul de octombrie al revistei, cu referire la un articol interesant din următoarele pagini ale revistei, semnat R. L. McClain și colab. Durerea postoperatorie acută în timpul mișcării nu a fost asociată cu durerea cronică ulterioară unei artroplastii totale de șold sau genunchi. Procedurile specifice de reducere a durerii sunt universal acceptate. Tehnicile re­gio­nale și locale de analgezie sunt foarte eficiente în reducerea durerii și diminuează cantitatea necesară de opioide. Unele forme de analgezie regională trebuie continuate postoperator la pacienții anesteziați general, iar analgezia multimodală postoperatorie include administrarea de opioizi, paracetamol și antiinflamatoare nesteroidiene.
     Monitorizarea hemodinamică minim invazivă este încă controversată pentru pacienții aflați în șoc septic și sub doze mari de agenți vasoactivi. De aceea, trei autori și-au propus, într-un articol semnat Oana Antal și colab., analizarea variabilelor hemodinamice cu două aparate diferite și compararea lor. Parametrii evaluați au fost volumul bătaie, debitul cardiac și presiunea arterială medie. Rezultatele celor două metode de analiză au fost semnificativ statistic diferite, arată autorii, concluzionând că cele două metode nu pot fi utilizate alternativ în evaluarea acelorași pacienți cu șoc septic tratați cu doze mari de substanțe vasoactive.
     Blocurile neuraxiale sunt realizate de multe ori la nivelul unui spațiu lombar mai înalt decât cel dorit, citim într-un articol semnat Julie Verkooijen și colab. în următoarele pagini ale „Revistei române de Anestezie și terapie intensivă”. Acest lucru poate afecta pacientele gravide, în cazul cărora spațiul epidural este mai mare, ceea ce crește riscul de a afecta conul medular în timpul puncționării. O atenție specială trebuie acordată în cazul acestor paciente, mai ales dacă puncția se face la nivelul spațiilor intervertebrale L2-L3, explică autorii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe